02.03.2020


Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”У МАРТОВСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:

– Зашто је Србија на недавно објављеној ранг-листи војног портала „Global fire power”, кад је реч о снази војске и војних капацитета, напредовала 13 места.

– Шта за одбрамбену моћ Србије значи набавка батерије дефанзивног ПВО система „панцир С1”.

– Србија је прва земља у коју је Шојгу дошао након што је поново именован за министра одбране Руске Федерације, а посета српској престоници била је девети сусрет два министра од именовања Александра Вулина за министра одбране Републике Србије.

– Да је сарадња у области одбране од 2012. године знатно напредовала и да ће се и даље развијати, потврдила је фебруарска дводневна посета министра одбране Александра Вулина Белорусији.

– Шта је све уткано у профил официра током 170 година трајања Војне академије, сазнајте из разговора са њеним начелником генерал-мајором проф. др Бојаном Зрнићем.

– СТАЈНА ТАЧКА доноси искуства новије историје о концепту тоталне одбране.

– У рубрици СИСТЕМ читајте о актуелним темама из система одбране, али и о мало познатом маршу за ослобођење Кабаша из 1999. године, у знак сећања на агресију НАТО, чију 21. годишњицу обележавамо овог марта.

Војногеографски институт и Војномедицинска академија обележавају своје дане, Групација одбрамбене индустрије Србије је суштински заокружена целина, а након децембарског усвајања измена Закона о Војсци, на одговарајуће место у систему одбране, по предлогу надлежног старешине, на неодређено време може, без конкурса бити примљен припадник без старосног услова.

– Какви су резултати компаративне акализе набавки хеликоптера у региону, зашто Марија Лина Века, италијанска новинарка која је прва покренула тему о жртвама осиромашеног уранијума на КиМ међу италијанским војницима и упозорила на шверц људских органа киднапованих Срба са Косова, често цитира Андрића, како су се Снаге за специјалне операције Руске Федерације, акцијама које су извеле, профилисале у сам светски врх, словећи данас за једну од најелитнијих специјалних формација, читајте у рубрици ГЛОБАЛНО.

– Све што треба да знате о корона вирусу, сазнајте из пера стручњака са ВМА у рубрици ЗДРАВСТВО.

– Како су се фотографије из књиге „За српску војску – једна заборављена прича” у издању Медија центра „Одбрана” нашле на маркицама Поште Србије, о одржаном концерту „Наша деца”, али и најављеној промоцији књиге генерала Павковића, читајте у КУЛТУРИ.

– На страницама ИСТОРИЈЕ чека вас и подсећање на Топлички устанак, кроз животну причу Димитрија Беговића, једног од најзначајнијих вођа, док СПОРТ бележи најновије успехе наших кадета.

За маровску „Одбрану” пишу и др Миле Бјелајац, др Мила Михајловић, бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац, проф. др Елизабета Ристановић, проф. др Драган Симеуновић, пуковник др Славиша Влачић...
Email