14.02.2020


Отворена изложба слика „Виситор“У Малој галерији Дома Војске отворена је изложба слика насталих на Ликовној колонији „Виситор“, која се већ осам година одржава у селу Брезојевица, у подножју планине Виситор у Црној Гори. Изложене слике, део су богате колекције Предрага Булатовића, оснивача ове колоније.

Обраћајући се присутнима Јелена Кнежевић, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије је подсетила да је и претходна, пре неколико дана завршена изложба у Дому Војске, под називом „Српско сликарство друге половине 20. века“, била такође из приватних колекција.
 
Изложбом из колекције Предрага Булатовића, настављамо у истом духу. Булатовић у свом родном месту, годинама на ликовним колонијама окупља уметнике различитих генерација и из различитих подручја. Његова колекција броји око 150 дела а на зидовима наше галерије налази се њих тридесетак – рекла је Јелена Кнежевић и додала да међу изложеним сликама има и пејзажа и портрета и слика које сврставамо у апстрактне.

Она је указала и на још једну чињеницу која повезује начин рада Предрага Булатовића и Галерије Дома Војске Србије, а она се огледа у томе, што је део уметничке збирке Галерије, која броји више од 1500 дела, настао управо на некадашњим уметничким војним колонијама.

Предраг Булатовић је истакао да је одувек био поносан на Виситор а сада је Виситор поносан на њега.

– Вечерас Виситор није изнад нас, већ је око нас. Хвала му што је на колонији окупио више од 35 сликара, који сваки на свој начин мисли бојом – рекао је он.

Отварајући изложбу, Ненад Станковић, академски сликар и професор на универзитету је указао да је Предраг Булатовић својом упорношћу неколико пута намамио њега и друге сликаре у своје село Брезојевице у Црну Гору.

–  Та његова љубав према родном крају, заправо је направила  подвиг. Он се  веома добро сетио тога да позове уметнике у свој крај, да својим крајем инспирише уметнике из свих крајева бивше Југославије. Фасциниран сам тим пределима и то је за нас сликаре који преко целе године седимо у атељеу, лепа доза опуштања и инспирације.

Изложба ће бити отворена до 7. марта а на њој, између осталих, могу да се виде слике Недељка Гвозденовића,  Владана Терзића, Радослава Милошевића Атоса, Мома Мацановића Наода Зорића, Љубомира Попадића, Радета Рашка Вујачића.
 
Email