06.02.2020


Промовисана књига „Мој пут кроз балканске ратове и Први светски рат”У Атријуму Дома Војске Србије данас је представљена књига „Мој пут кроз балканске ратове и Први светски рат”  Радована Радовановића  у издању Србског културног центра „Ћирилица“ из Београда.

Ова књига је друго издање недавно откривеног ратног дневника Радована Радовановића, првог школованог краљевог официра из Малог Пожаревца. На више од 200 страна аутор је, као учесник балканских ратова и Првог светског рата, детаљно описао борбе вођене током тих дешавања, као и своју војну мисију на путу кроз Рим, Париз, Лондон, до Петрограда и Одесе, Владивостока и Сингапура, Пиреја и Солуна.

На промоцији су говорили др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју, др Милоје Пршић, пуковник у пензији и Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији.

Говорећи о значају дела др Милоје Пршић истакао је да је оно пре свега аутентична изворна прича човека који је прошао све од „сељачких дана немаштине , преко борбе да стаса и школује се, па до човека који у Петровграду слуша оперу“. Како је истакао „ово је прича човека који је пре свега био патриота и који је без претензија писао о стасавању и борби“.

Говорећи о делу др Миле Бјелајац истакао је да је оно објављено захваљујући новинару и публицисти Добрици Гајићу коме је овај дневник остављен у аманет од стране потомака Радована Радовановића.

-  Радован је оставио значајне белешке о себи, о свом ратовању о обичајима оног времена. Сваки дневник или мемоарска белешка отварају другу страну великих најчешће познатих токова ратних операција и ратног времена. То је прилог сталног осветљавања и стварног лика српског човека у рату, његовог херојства, врлина али и мана,  па чак и слабости- рекао је др Бјелајац.

Према његовим речима Радован је био први активни официр из Малог Пожаревца који је у ратове отишао као поручник, а током службе је унапређен до чина пуковника. Он је препоручио књигу свим љубитељима историје и војне књиге, и истакао да она представља пре свега причу о моралу српске војске у одређеном временском периоду.
 
Email