03.09.2012


Изложба Легата Лепосаве Лепе Перовић у Великој галерији Дома војскеИзложба уметничких дела из Легата Лепосаве Лепе Перовић Модерне галерије Центра за културу Лазаревац отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије, у Београду. Поставка, чији је аутор кустос Модерне галерије Даринка Станојевић, обухвата 52 слике из богате уметничке колекције коју је 1970. године Лепосава Лепа Перовић, супруга Коче Поповића, поклонила Центру за културу Лазаревац.

О изложби у Дому војске говорили су директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, директорка Центра за културу Лазаревац Стела Станишић, и историчар уметности Никола Кусовац који је са Јагодом Недељковић,  кустосом Модерне галерије из Лазаревца, пре тридесетак година радио на обради ове збирке.

„Изложбом слика из Легата Лепосаве Лепе Перовић отварамо јесењу излагачку сезону наше куће, али и настављамо успешну и плодотворну сарадњу са културним институцијама широм Србије, у намери да благо које се налази у њиховим ризницама представимо и београдској публици“, рекао је потпуковник Марковић, напомињући да је захваљујући томе љубитељима уметности пружена прилика да завире у богату колекцију Лепе Перовић и њеног супруга Коче Поповића. Мада је колекција у власништву града Лазаревца од 1970. године, публици је постала доступна тек пре почетком прошле деценије када је постала део сталне поставке Галерије Центра за културу Лазаревац.

„Та збирка, мада не тако далека од Београда, ипак је далеко од очију јавности. Овом изложбом, приближили смо је публици, а то је за шездесет година постојања Галерије Дома војске, била и њена основна мисија.“, истакао је директор Медија центра „Одбрана“, најавивши богату уметничку сезону којом ће бити обележен јубилеј Велике галерије.

Директорка Центра за културу Лазаревац Стела Станишић истакла је да је изложба у Дому војске начин да се град Лазаревац захвали Лепосави Перовић и одужи за њен драгоцен поклон.

„Задужбине и задужбинарство, нешто је што је у српском народу постојало и много пре Лепе Перовић, али када вам неко поклони нешто што је њему најдрагоценије, и нешто што је годинама стицао, уз само једну обавезу – да га чувате и обогаћујете, то заиста није много. Нажалост, ту обавезу, успели смо у потпуности да остваримо тек када је 2002. године, у оквиру Центра основана Модерна галерија, а Легат Лепе Перовић постао основ њене поставке“, казала је Стела Станишић.

Никола Кусовац, говорећи о збирци, напоменуо је да су примери легирања уметничких колекција у другој половини 20. века, као што је то случај и са Легатом Лепе Перовић, били честа појава, а да праве разлоге за њихова племенита дела знају вероватно знају само њихови починиоци.

Међу сликама у поклон-збирци Лепе Перовић, према речима Николе Кусовца , налазе се, углавном, дела југословенских аутора која наглашавају тежње и вредности српског сликарства међуратног и послератног периода. У збирци се налазе уметнички радови Милана Коњовића, Зоре Петровић, Мила Милуновића, Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Пеђе Милосављевића, Радојице Живановића Ное, Љубице Сокић, Антуна Мотике, Ивана Радовића, Лазара Возаревића, Младена Србиновића, Миљенка Станчића и других.

Лепосава Лепа Перовић рођена је 29. августа 1911. године у селу Машићи близу Бања Луке, у којој је 1932. године завршила гимназију и учитељску школу. Током живота активно се бавила културном политиком, а у једном периоду била је и управник Галерије фресака у Београду. Са супругом Кочом Поповић поседовала је богату колекцију уметничких дела, чији је део од шездесет слика и скулптура углавном југословенских аутора двадесетог века поклонила 1970. године граду Лазаревцу. Умрла је 2000. године.

Љубитељи уметности изложбу у Дому Војске моћи ће да погледају до 29. септембра.

Email