17.05.2013


Изложба дела из колекције Ђуре Поповића отворена у Дому Војске СрбијеИзложба “Сто дела из колекције Ђуре Поповића“ приказана је вечерас у галеријама Дома Војске Србије. Према оцени стручњака, многа дела из збирке слика и скулптура Ђуре Поповића квалитетом заузимају „сам врх модерне српске, делом и југословенске уметности“.

На отварању су говорили аутор изложбе историчар уметности Никола Кусовац, власник колекције Ђура Поповић и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић.

Поповић је захвалио присутнима што су вечерас дошли и пружили подршку њему и његовом раду који траје 30 година. Такође, захвалио је Медија центру „Одбрани“ на вредној сарадњи и историчару уметности Николи Кусовцу који је отворио изложбу.

Потпуковник Марковић одао је признање Ђури Поповићу на огромној љубави према уметности, и што ревносно, већ неколико деценија, сакупља изузетно вредна дела наше националне културе.

- Почаствовани смо одлуком господина Поповића да своју колекцију представи публици на овај начин, у нашем изложбеном простору. Захвални смо му што своју љубав према уметности несебично дели с нама, и што, за разлику од других колекционара, радо и често излаже своју колекцију, истакао је директор МЦ „Одбрана“.

Кусовац је Поповића представио као кустоса-колекционара, којег „озбиљно препоручује“.

- Говорим вам о човеку који потврђује и дозвољава да се без икакве ироније, и с дубоким поштовањем, о њему говори као о колекционару-кустосу. Кустос је дужан да оно што има доведе у такво стање да стручњак може да открије и препозна вредност дела. Поповић је показао љубав, жељу и селекторску страст да дође до одређених ремек-дела. Препоручујем вам да узмете даха, јер ће вам понестајати незнајући шта ћете лепше и боље видети. Уживајте у оном што смо изабрали, а то је само део онога чиме располаже Поповић, рекао је Кусовац.

Изложба је избор из колекције познатог новосадског колекционара, која броји око 1.000 радова више од 300 уметника српске и југословенске уметности, од којих се многа први пут приказују јавности. Обухвата дела Константина Данила, Ђуре Јакшића, Стеве Тодоровића, Уроша Предића, Бете Вукановић, Сретена Стојановића, Миодрага Протића и осталих уметника. У Атријуму Дома Војске Србије изложено је недавно рестаурирано ремек-дело Ђуре Јакшића „Усековање главе Светог Јована Крститеља“ из 1855. године, из поменуте колекције, које се од настанка, 1855. године, налазило у Румунији. Посетиоци ће бити у прилици да виде и посебну поставку посвећену процесу рестаурације те слике.

Изложба је отворена до 22. јуна, а посетиоци ће моћи да је погледају и у Ноћи музеја, 18. маја, од 18 до 02 часа.


Email