03.12.2019


Промоција књиге „Официр са пет досијеа- Живот Димитрија Цветковића“У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је одржана промоција књиге „Официр са пет досијеа - Живот Димитрија Цветковића“  генерала у пензији и бившег директора Војно безбедносне агенције, Светка Ковача.

Књига је посвећена официру Димитрију Цветковићу, чији је професионални пут пратило и сумњичило пет служби безбедности и свака водила досије о његовој делатности. Дело је покушај да се на светло дана, из пожутелих архивских листова, изнесе дуго скривана од очију јавности истина о једном  животу, стара скоро цео један век.

На промоцији су осим аутора говорили уредник издавачке делатности Медија центра “Одбрана“ књижевник Мирослав Тохољ и директор Института за новију историју Србије професор др Миле Бјелајац, а своје утиске о делу кроз дирљиво обраћање пренео је и син Димитрија Цветковића, Зоран Цветковић. Одломке из књиге читао је глумац Тихомир Станић.

Према речима Мирослава Тохоља истражни поступак је основна стилска карактеристика ове књиге.

-Када уследе недокументарни пасажи, читалац не може да зна да ли је те пасаже индуковала архивска грађа или се аутор користио слободном интерпретацијом историјских чињеница. Цветковићева размишљања и друге ситне појединости којима се обезбеђује континуитет биографског тока и хомогеност приповедања, смештени између чврстих факата, ти пасажи делују као чиста документарна грађа навео је Тохољ, додајући да аутор на тај начин реконструише историјске датости и употпуњује празнину животне приче једне историјске личности.

Како је истакао рецензент књиге, професор др Миле Бјелајац ова биографија испричана је на неуобичајан начин и по структури и по стилу, а у њој аутор води читаоце од једног до другог досијеа који је настајао о јунаку ове приче. Како је навео,  тих пет досијеа од стране пет различитих служби у различитим временима су прича за себе, а књига је драгоцен допринос историји војске Краљевине Југославије, народне армије и посебно историји другог Светског рата на простору Србије.

Говорећи о књизи аутор је истакао да је у прикупљању грађе за књигу користио разне архиве, а од посебног значаја била му је приватна архивска грађа из породичне архиве Цветковић и посебно писма, фотографије, подаци и грађа коју му је ставио на увид син главног јунака Димитрија Цветковића, Зоран Цветковић.

- Када сам писао књигу „Војна служба безбедности у Србији“ тражио сам најстарији досије на увид, да бих видео како изгледа и да бих га описао. Када су  га донели видео сам да је том досијеу било разних докумената из разних држави и служби. Док сам то листао рекао сам себи - па овај човек има пет досијеа - поручио је Ковач истичући да књига представља запис о многим официрима који су доживели сличну судбину.
Email