02.12.2019


Промовисана књига „Требник самосвести“Књига „Требник самосвести“, Божидара М. Рогановића, представљена је вечерас у Атријуму Дома Војске Србије.

О тој студији о српском епу и народној књижевности, као извору српске самобитности и потреби повратка коренима, осим аутора,  говорили су рецензент адмирал Бошко Антић и, у име издавачке куће „Каирос“, Рајко Косијер.

Говорећи о свом делу, за које су га, како је истакао, надахнули јуначко вековно војевање "наше мученичке отаџбине", етички кодекс народне епике, али и његова одана породица, аутор је истакао да је много "прљавих и отровних наплавина које треба уклонити са мученичког бића нашег народа".

- Дуго смо били заведени, напуштени и на крају загађени, стога су отрежњење и темељна духовна катарза - обавеза свих нас. У том пресудном подухвату, гусле ће највише учинити, уз надахнут и предани рад честитих зналаца и родољуба, рекао је Рогановић и додао да су се говор гусала и поруке наше народне епике - вековима сливале у свети "требник самосвести".

Врсни говорник је у надахнутом обраћању истакао да су десетерац и гусле храбрили наше претке да се поставе на "средокраћи између узвишеног и наказног".

- Гусле су чувале и крепиле веру и неисцрпну стваралачку снагу неимара и слободара, оне су обликовале оптимисте у паклу свирепог ропства и биле неухватљиви непријатељи за сваког силника, рекао је аутор, који је на прагу десете деценије живота, и подсетио да су гусле родитељ нашег чојства и јунаштва, а да су посебно делотворне у развијању витешких врлина јуначки надахнутог подмлатка.

Аутор је своју беседу завршио констатацијом да без слоге нема спознаје да смо од истог корена, и поручио да свако од нас, у својој души, у светлоносном благослову наше народне књижевности, обликује свој "требник самосвести", као источник победе узвишеног над наказним.

Рецензент књиге „Требник самосвести“, адмирал у пензији Бошко Антић, говорећи о аутору, рекао је да је реч о искусном професору и провереном говорнику изворним народним језиком.

- Аутор, маниром доброг познаваоца свог народа, и свог родног краја, читаоцу оживљава улогу наше народне књижевности у очувању вере и слободе, кроз дуги низ робовања - рекао је Антић који се осврнуо на појмове требник и самосвест, истакавши да дело треба да буде упутство или подсетник онима који образују и васпитавају нове нараштаје нашег народа.

 Он је у својој рецензији истакао да је у текст уткано много љубави и да је од почетка видљиво да речи излазе из душе.
 
- О нашој народној књижевности, којој нема премца у свету, и гуслама, само се и може тако писати. Рукопис је препун љубави према народном стваралаштву, које је за људе из крајева одакле потиче аутор, разлог за окупљање породице, симбол вере и слободе, рекао је рецензент и додао да је реч о извору надахнућа за млађе нараштаје и подсећању за старије.

О књизи Божидара Рогановића "Требник самосвести", говорио је и представник Издавачке куће "Каирос" Рајко Косијер, а аутора, свог бившег професора 12. класе Војне гимназије, уз подсећање на успомене из тог времена, поздравио је и директор Медија центра "Одбрана", пуковник Стевица Карапанџин.

У уметничком делу програма наступили су гуслар Миломир Требјешанин, девојчица Милица Коњовић, која је говорила „Песму о Србији“ и ансамбл "Огрлица од бисера", КУД-а Абрашевић.
Email