06.11.2019


Округли сто „Положај и проблеми српског народа у Црној Гори“Округли сто на тему „Положај и проблеми српског народа у Црној Гори“ у организацији Евроазијског безбедоносног форума, одржан  је данас у Дому Војске Србије у Београду.

Округли сто је отворио и уводну реч дао директор Евроазијског безбедоносног форума, пензионисани генерал-мајор проф. др Митар Ковач који је том приликом истакао, да је циљ одржавања трибине скретање пажње на проблеме са којима се суочавају Срби у Црној Гори, а о којима се недовољно говори.

У дискусији су учествовали и протојереј Јован Пламенац, представник Митрополије црногорско-приморске, Горан Киковић, историчар и потпредседник Скупштине општине Беране, проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука из Београда, др Александар Раковић виши научни сарадник Института за новију историју Србије, проф. др Дејан Мировић са Правног факултета из Косовске Митровице

Поред  одговора на конкретна питања о изазовима са којима се суочавају Срби у Црној  Гори, панелисти су говорили о маргинализацији српског народа, о њиховим правима, и актуелном стању Српске Православне Цркве у Црној Гори. У завршном делу дискусије акценат је стављен на однос Републике Србије према Србима у Црној Гори као и на историјске корене и континуитет разарања српства у Црној Гори.
 
Email