02.11.2019


Промоција књиге "63. тренутак вечности"



Вечерас је у Свечаној сали Дома Војске Србије одржана промоција књиге „63. тренутак вечности“ чији је аутор Момчило Минић из легендарне 63. падобранске бригаде. На почетку догађаја минутом ћутања одата је пошта погинулим борцима.

Водитељ догађаја био је Љутомир Рудић, књижевник из Лознице. Он је истакао да је књига „63. тренутак вечности“ угледала светлост дана 2013. године и до сада је имала само једну промоцију у Нишу. Према његовим речима, аутор ове књиге и добитник награде "Бронзани витез", у међувремену је конкурисао за награду "Златни витез", једну од најпрестижнијих награда у Руској Федерацији у области књижевности. Међу добитницима ове награде су и Емир Кустурица, Милош Биковић и Љиљана Хабјановић Ђуровић.
 
На промоцији су говорили Миле Карановић, пуковник у пензији, Славољуб Владисављевић, председник Свесрпског савеза „Бојево братство“, Видоје Ковачевић, потпуковник у пензији и ратни начелник штаба 63. падобранске бригаде, Весна Јовановић Клингер из културног удружења „Фокус“ и аутор књиге Момчило Минић.

Славољуб Владисављевић је истакао да је за писање ове књиге била потребна храброст аутора, као и да је њен посебан значај у томе што чува истину о свему што се догађало на Косову и Метохији те ратне 1999. године. Аутору књиге уручио је медаљу Бојевог братства Србије, „Космајску звезду“, за допринос очувању Косова и Метохије у овиру Србије.

И вечерас смо, на задовољство присутних, имали прилику да чујемо ”Вилу са Кошара”.

Аутор књиге Момчило Минић, истакао је да је настојао да забележи јединствену падобранску и ветеранску причу. Књига је преведена на руски језик у организацији Центра руско-српског дијалога, како би истина о Кошарама била доступна и изван граница наше земље, и како се херојски подвизи јунака са Кошара не би заборавили.

Књига ће бити представљена и у Универзитетској библиотеци у Нишу, а предвиђена је и промоција у Словачкој.
 
Email