01.11.2019


Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“Новембарски број магазина „Одбрана” у знаку је Војске Србије. Приказу способности Војске Србије „Слобода 2019”, који је одржан поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, присуствовали су председник Србије и врховни командант Александр Вучић, премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев и многобројне високе званице. На батајничком аеродрому представљено је више од 100 савремених борбених возила, средстава и система које користе јединице Војске Србије. Председник Србије Александар Вучић је приказ способности  Војске Србије оценио „врло добро” и на крају свечаности поручио да ће Србија умети сама да сачува своје небо, земљу и људе.
 
Од тема у броју издвајамо и заједничку тактичку вежбу „Словенски штит 2019” јер су на њој осим ракетних система ПВО, који су у саставу Војске Србије, коришћени и ракетни систем ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, и то артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С1” и ракетни систем за ПВД „С 400”, са мешовитим послугама.

- Наши људи су пресрећни, обучавају се и ја очекујем да у наредних месец или два, они могу и на крстарећим ракетама и  на малим беспилотним летелицама, које су веома опасне за противавионске системе, да покажу своје убитачно дејство на вежби у Србији – истакао је председник Александар Вучић.

Према његовим речима, драстично ојачавамо наше војне капацитете и, иако смо мала земља,  многоструко смо јачи него што смо то били.
 
И вежба „Аир Солутион 2019” коју су припадници нашег РВ одржали заједно са Оружаним  снагама Румуније (већ шести пут), била је јединствена. Ове године је први пут извршен прелет наше ловачке авијације у Републику Румунију, и заједнички задаци изведени су са мешовитим посадама. Специфичност вежбе било је учешће борбених авиона Ф-16.
 
Празницима у сусрет посвећена су у магазину два текста. Најпре, тема броја о Копненој војсци, која обележава 16. новембар дан када је почела чувена Колубарска битка. Други  текст је  посвећен обележавању 17. новембара, Дана Центра за мировне операције.  Тај дан се слави у знак сећања на 1956. годину, када је упућена претходница Одреда ЈНА у састав Снага за хитно реаговање УН на Синају.

–Чврстог сам уверења да се ходањем истим овим стазама стичу и нови савезници и пријатељи, истакао је у интервјуу пуковник др Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције.
 
Обележен је и јубилеј – 63. падобранског батаљона, некадашње бригаде. Падобранска јединица се током три четвртине века трајања и рада мењала и трансформисала. Она је, упркос многим проблемима, изазовима и тешкоћама, била и остала симбол отпора, професионализма и војничке части, што се потврдило и у ратним збивањима на протору некадашње Југославије деведесетих година 20. века и у рату 1999. године. Јубилеј су падобранци обележили онако како само они знају – падобранским скоковима.

– Између прошлогодишњег и овогодишњег обележавања Дана војних падобранаца своју оспособљеност и оперативну способност припадници 63. падобранског батаљона осведочили су и унапредили на бројним успешно реализованим задацима, приказима и вежбама у Србији и иностранству – истакао је бригадни генерал Мирослав Талијан, командант Специјалне бригаде Војске Србије.
 
У овом броју било је речи и о обуци. Део обуке извиђача КоВ у посебним условима приказан је и министру одбране Александру Вулину, који је у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао извиђаче.

О првим  искуствима пилота хеликоптера Х-145М бележимо причу мајора Александра Аксентијевића, командира хеликоптерског одељења 119. мешовито-хеликоптерске ескадриле, популарних „змајева”, у чијем саставу ће хеликоптери бити. Он је са пет речи описао утиске пилота који су летели новом летелицом – хеликоптер је безбедан, савремен, лако управљив, поуздан и тих.
 
Доносимо и  занимљиву причу о војном пилоту из Намибије Јакобини Капвеји, која је ове године стекла диплому лекара на Медицинском факултету ВМА, младој жени која живи своје снове.
Бележимо и посету делегације Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске. Делегацију је предводио начелник Управе за односе са јавношћу пуковник доц. др Михаило Зоговић. Та посета  је била прилика за сусрет и размену искустава са експертима из области односа са јавношћу.
 
Специјални прилог новембарског броја „Одбране” посвећен је значајном јубилеју - 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, из пера др Милета Бјелајца.
 
Опростили смо се и од пуковника у пензији Ивана Матовића, главног и одговорног уредника „Народне армије“ и  „Војске“, који нас је напустио 9. октобра 2019. године.
 
У рубрици Глобално доносимо више занимљивих прилога. Најпре, интервју са генералом Клаудијом Грацијаном, председавајућим Војног комитета ЕУ, који је недавно посетио  Републику Србију. То је врхунски војник, изузетно богате каријере, који је био начелник Генералштаба Оружаних снага Италије, командант снага у мисији УН у Либану, учествовао у многим мисијама и операцијама широм света под заставом УН.

За наш магазин генерал Грацијани каже:
„Војска Србије се брзо развија и већ пружа одличан и специфичан допринос нашим мисијама и операцијама. Наравно, гледајући у будућност, ми увек поздрављамо сваки допринос Београда, посебно у оним мисијама и операцијама које тренутно имају проблема са недостатком особља, као што је случај са Африком и Сомалијом.
Са Међународног сајма „Армс анд сецуритy 2019” писао је за „Одбрану” војно-политички коментатор Владе Радуловић, Александар Животић представио је армију Северне Македоније, а проф. др Елизабета Ристановић са ВМА књигу „Хибридно ратовање” .
 
Књигама је било посвећено и осам сајамских дана. На овогодишњем београдском сајму књига Медија центар „Одбрана” је на више од две стоти не квадратних метара, уз сва досадашња, представио и 27 нових издања. На свакодневним  промоцијама и трибинама наша установа угостила је 110 говорника, а презентација система одбране крунисана је „Специјалним признањем за издавачки подухват”, и то за капитални пројекат „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату – архивска грађа Војног архива”, које је Медија центру „Одбрана” доделио стручни жири овогодишњег Сајма књига.
 
Доносимо и извештај Раденка Мутавџића са седмих ЦИСМ светских војних игара, које су одржане од 18. до 27. октобра у кинеском граду Вухан. Игре је отворио председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг. Током девет дана учесници су се такмичили у 27 дисциплина на рекордних 329 спортских догађаја. О квалитету и конкуренцији игара најбоље говори податак да је међу учесницима и 67 победника олимпијских игара и светских првенстава. Наши спортисти – браћа Мате и Виктор Немеш и Сања Вукашиновић, освојили су три медаље за Србију.
 
Поклон читаоцима је каталог књига у издању Медија центра „Одбрана”.
Email