30.08.2012


У Зрењанину отворена изложба "Поетика и судбина 20. века"Изложба "Поетика и судбина 20. века" отворена је вечерас у Народном музеју у Зрењанину. Изложба представља избор из уметничке збирке Дома војске, али и наставак успешне сарадње Медија центра „Одбрана“ и Народног музеја Зрењанин која је започета прошле године, када је на исти дан у београдском Дому војске отворена изложба „Мајстори банатског сликарства од 18. до 20. века“, аутора Оливере Скоко, кустоса зрењанинског музеја.

Поставку у Народном музеју отворио је градоначелник Зрењанина мр Иван Бошњак, а свечаности су присуствовали директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, директор зрењанинског музеја Видак Вуковић, аутори изложбе историчар уметности Никола Кусовац и Милорад Бубања, доскорашњи начелник Галерије Дома Војске Србије.

  У следећих месец и по Зрењанинци ће имати привилегију да на једном месту виде четрдесет аутора, великих сликара чија су дела обележила другу половину 20. века југословенског сликарства“, рекао је директор Народног музеја Видак Видаковић, изразивши наду да ће се успешна сарадња те институције и Дома Војске Србије, коју су према његовим речима одликовале изузетна професионалност и прецизност, наставити.  

Директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, говорећи о зрењанинској поставци, подсетио је да уметничка збирка Галерије Дома Војске Србије следеће године прославља јубилеј – 60 година постојања.

  „Надам се да ћемо до следеће године успети да потпуно каталошки обрадимо нашу збирку и да је представимо јавности, а ово је прилика да се тек кроз део из те богате колекције сагледа пресек југословенске, односно српске уметности друге половине 20. века“, рекао је потпуковник Славољуб Марковић.

Зрењанинску поставку чини  46 дела 39 уметника са некадашњих југословенских простора , међу којима су дела Влаха Буковца, Јована Бијелића, Љубе Бабића, Лазара Вујаклије, Љубе Ивановића, Петра Лубарде, Пеђе Милосављевића, Миодрага Б. Протића, Марина Тартаље, Александра Томашевића, Косте Хакмана, Крсте Хегедушића, Марка Челебоновића, Саве Шумановића и многих других. 

  „Ремек дела изложена овде заједно илуструју моћ једне државе која је била озбиљна и која је могла да прави озбиљне збирке“, истакао је Никола Кусовац говорећи о уметничким делима која се чувају у Дому војске у Београду. „У самом темељу те збирке јесу српски дух и српска снага. Тешки ратови које је Србија преживела изродили су институцију српског ратног сликара. Њихова дела део су ове збирке и говоре о дометима ликовног стваралаштва на простору од Триглава до Ђевђелије“, рекао је Кусовац.

Уметничку збирку Галерије Дома војске, која броји више од 1.500 експоната, углавном чине поклони уметника који су некада излагали у Дому или који су учествовали у ликовним колонијама у организацији ове установе. Део уметнина својевремено је откупљен за уређење репрезентативних простора Дома или других војних објеката. Многа од тих дела никада нису излагана и представљају непознаницу чак и за историчаре уметности.

Изложба ће у Народном музеју Зрењанин бити отворена до 10. октобра 2012. године.

Email