25.10.2019


Отворена изложба бакротиска Милорада Ђорђевића „Опирање забораву”Изложба бакротиска „Опирање забораву” аутора Милорада Ђорђевића отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије.

На отварању изложбе испред Медија центра „Одбрана” присутнима се обратила виши кустос, начелник Галерије Јелена Кнежевић. Она је истакла да се иза назива изложбе назире настојање аутора да кроз представљене радове искаже својеврсни пијетет према прошлости нашег народа, који би требало да представља еталон у очувању нашег националног идентитета.

Изложени радови могу се поделити у три целине: верски и војни мотиви, који су доминантни, и слободни избор аутора. У првом делу су познати ликови и догађаји који су незаобилазни у хришћанству, нарочито православном, од којих се истичу иконе Богородице са Богомладенцем, Исус Христ, силазак Христа у Јерусалим, представе Белог анђела. Другу целину чине ликови познатих српских војсковођа и славних догађаја из наше историје. Аутор није хтео да заобиђе ни ликове Драгутина Матића, у свету познато „Око соколово” и осмогодишњег Момчила Гаврића, најмлађег каплара у историји. У трећој целини пажњу привлаче радови попут "Венере", "Лаокооне групе" и на крају "Купачице", која је уједно и први рад аутора.

Јелена Кнежевић је нагласила да  аутор настоји да познате ликове и догађаје искаже кроз бакар као метал, који у крајњем добија форму бакротиска, различиту од бакрореза.

О својим радовима укратко је говорио и аутор Милорад Ђорђевић, истакавши да је аматер и да су изложени радови резултат његовог личног односа према неким сегментима прошлости.

Посетиоци ће моћи да виде четрдесетак изложених дела до 19. новембра.
 
Email