24.10.2019


Специјално признање Сајма књига за издавачки подухватЗа дело "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату", на свечаности уручења награда најуспешнијим издавачима на 64. Међународном сајму књига у Београду, Медија центру "Одбрана" Управе за односе са јавношћу, уручено је специјално признање за издавачки подухват.
 
Специјално признање за то капитално дело, које су приредили Војни архив и Управа за односе с јавношћу, примио је пуковник Михаило Зоговић, начелник Управе за односе с јавношћу. 
 
У образложењу одлуке, председник жирија, проф. др Драган Симеуновић, истакао је да у питању пројекат од изузетног значаја за стручну, научну али и ширу јавност, у функцији очувања традиције и културе сећања и едуковање младих генерација о размерама и величини страдања народа у Првом светском рату.Specijalno priznanje Sajma knjiga za izdavački poduhvat

- Четрнаест томова енциклопедијског формата, на око десет хиљада страница доноси спискове погинулих официра, војника и цивила, који ће омогућити, научним радницима и свима који истражују српске жртве у Првом светском рату, продубљени увид у војну архивску грађу Србије. Овим замашним, најзад дочеканим пројектом, омогућено је истраживање већег броја лица и сачувана је драгоцена архивска грађа од директног коришћења и даљег пропадања, рекао је председник жирија професор Драган Симеуновић.
 
Начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Михаило Зоговић захвалио је Војном архиву, који је урадио велики посао и из своје архивске грађе издвојио податке о војним и цивилним жртвама у Првом светском рату. Реч је о подацима који су, осим у 14 књига, објављени и на ДВД-у који се може купити на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије.
 
- Овим делом враћамо дуг нашим великим прецима, чија бесмртност живи у нашим сећањима, а од данас и у овом капиталном издању. Захваљујем жирију што је у мноштву књига на овогодишњем Сајму, препознао и издвојио то дело од изузетне националне вредности, рекао је пуковник Зоговић. 
 
Директор војног архива капетан бојног брода Горан Петровић, истакао је да је пројекат започео 2013. године, као једна од активности у поводу обележавања века од почетка Првог светског рата, и захвалио сарадницима из Војног архива и колегама из Управе за односе са јавношћу на великом труду. 
 
Начелник Одељења за издавачку делатност Медија центра "Одбрана" - "Војна књига" Мирослав Тохољ, рекао је да "нас ово специјално признање обавезује да са појачаном пажњом и интересовањем у будућности бирамо рукописе које ћемо објавити и ставити на располагање Војсци Србије али и целокупној српској јавности.
 
Email