08.10.2019


Промовисана студија „Узроци трагедије српског народа Крајине“ проф. др Душана БањцаУ Свечаној сали Дома Војске Србије данас одржана промоција студије пуковника у пензији, проф. др Душана Бањца „Узроци трагедије српског народа Крајине”.

Књига представља научно дело проткано аутентичним сведочењима аутора чији је циљ откривање истине о узроцима злочина над српским народом Крајине.

О књизи су говорили генерал-потпуковник у пензији мр Петар Шкрбић, генерал-потпуковник у пензији проф. др Радован Радиновић, мр Милош Милашиновић, психијатар проф. др Сандра Рашковић Ивић и аутор.

Како је истакао генерал- потпуковник у пензији мр Петар Шкрбић аутор је дугогодишњим радом и истраживањем настојао да одговори на тешка питања о узроцима трагедије српског народа у Крајини, одговор је, како је навео морао бити вишедимензионалан због чега је настала студија која је обухватила овако обимну научну грађу.

Говорећи о садржају књиге мр Милош Милашиновић истакао је да се књига поред истраживања узрока трагедије, посебно бави  њеним историјским, демографским, политичким, религијским, психолошким и геостратегијским аспектима .
- На 600 страница, са више десетина илустрација, аутор трага за узроцима трагедије епских размера народа на простору Крајине. Истражујући узроке страховитих патњи, више генерација, аутор се служио научним методама и објективним темељима- навео је Милашиновић, додајући да студија има и мемоарске елементе јер је аутор био сведок тих  ратних збивања.

Према речима психијатра проф. др Сандре Рашковић Ивић аутор је кроз студију желео да прикаже и људски аспект задирући у психолошку етиологију а не само у историјске и политичке разлоге тога доба.

-Догађаје о којима је говорио није тумачио догматски, то је још једна велика предност ове књиге. Професор Бањац је изванредно изучио и писао о психологији масе, користећи изучавања и материјале Ле Бона, такође се реферише и на Алфреда Адлера који је писао много и о индивидуалној психологији- навела је проф. др. Рашковић Ивић истичући да  је оно што је посебно важно  јесте то, што је аутор своја тумачења и објашњења дао без мржње, иако је књига пуна потресних материјала.
 
Email