23.09.2019


Отворена изложба посвећена јубилеју Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“Поводом  обележавања 120. годишњице постојања Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“,  данас је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба под називом „120 година са вама“.

На изложби коју заједнички реализују Медија центар „Одбрана“, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ и Народни музеј Крушевац приказан је део Легата породице Бинички који се чува у Народном музеју Крушевац,  као и део поставке посвећен раду и стваралаштву Уметничког ансамбла.

У име Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ присутнима се обратио капетан фрегате Светозар Василевски који је истакао да је ово данас својеврстан омаж војној музици и војним музичарима.

- Годину 1899. сматрамо датумом када је основан први „Београдски војни оркестар“, у то време први оркестар који је могао да изводи симфонијску музику. Њега је основао човек коме Република Србија, ми музичари и војници морамо одати једну дозу захвалности, јер не само да је био војник, био је културолог, наставник и утемељивач војне музике - рекао је капетан фрегате Василевски.

Према речима руководиоца оркестра мајора Николе Живковића велика је част и обавеза бити на челу једног ансамбла који носи име Станислава Биничког.

-Велики је Бинички и у овој Малој галерији ово је само један трен и једно сећање јер свакако не можемо памтити  све оно што је он замислио, али кроз оно што је изложено на изложби можемо се сећати и покушати да одгонетнемо која је његова заправо била идеја и да покушамо да наставимо тим путем- истакао је мајор Живковић додајући да је Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ данас  сачињен од музичара свих генерација, који да се труде да и жанровски буду разноврсни и да прожимањем жанрова покрију све обавезе и потребе које изискује публика.

Изложбу је свечано отворио директор Народног музеја из Крушевца, Горан Васић  и том приликом истакао да је захвалан због сарадње са Медија центром „Одбрана“ и Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“ истичући да изложба садржи највећи део легата Стевана и Станислава Биничког, а да је ово трећи пут да гостује ван града Крушевца.

Станислав Бинички  је иза себе  оставио бројна дела класичне музике, која за мотив имају теме и мелос са наших простора. Творац је прве српске опере „На уранку“, а Србима је остао посебно важан „Марш на Дрину“ чији је репринт, поред архивског материјала и фотографија, представљен на поставци.

Прослављени композитор је 26. септембра 1899. године основао „Београдски војни оркестар“, у то време први оркестар који је могао да изводи симфонијску музику а чију традицију чува Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Посетиоци Мале галерије Дома Војске Србије изложбу ће моћи да погледају до 19. октобра. Улаз је слободан.
 
Email