18.09.2019


Представа „Бајкохолик“ изведена у Дому ВојскеПредстава “Бајкохолик” у извођењу позоришне трупе „Уметничка радна акција“ приказана је вечерас у Дому Војске Србије.

Овај комад по тексту Милене Ђорђевић, а у режији Милана Ковачевића на занимљив начин тематизује бајке и приче из детињства које су нам свима познате, али и које су на различите начине битне за наше духовно и психолошко формирање.

У несвакидашњем сижеу две клијенткиње, терапеуткиња и њен супервизор, трагајући свако за својом срећом и унутрашњим миром кроз разоткривање сопствене душе, препуштају се чудесном свету бајки и бивају уплетени у мрежу необичних међуљудских односа.

У представи играју Зорана Бећић, Милена Ђорђевић, Маја Ранђић, Милан Ковачевић и Предраг Котур.

Магичност и специфичност ове представе крије се у начину њеног играња. Пре самог почетка глумци су пресрели публику у холу Дома Војске Србије и започели својеврсну шетњу овим здањем. Кроз ту шетњу публика је могла да учествује у психолошки набијеној радњи ове представе, али и у духовитим дијалозима протагониста.
 
Још једна од специфичности овог комада свакако је и интимна атмосфера која је један од кључних покретача катарзе овог драмског текста. У таквој интимној атмосфери свако сваком верује, публика глумцима и глумци публици.

У том смислу “Бајкохолик" је представа о трагању за срећом и унутрашњим миром кроз разоткривање сопствене душе, што је могла да доживи и публика у Свечаној сали Дома Војске Србије ове вечери.

У питању је необично позоришно искуство у којем се гледаоцу пружа прилика да буде истовремено у улози посматрача и у улози учесника. Иако се од гледаоца не очекује да дословно учествује, ипак је позван да то учини на један крајње софистициран начин. Приказана радња и ликови су архетипски и зазивају стереотипне ситуације нашег животног искуства. У свету опхрваном површношћу, брзином и затупљеношћу коју производе медији, представе „Бајкохолик" подсећа на намену самог позоришта, а то је непрестано преиспитивање кроз бајке, једине приче које су свевремене.

Чињеница да се овај комад већ шесту годину са успехом изводи на сценама широм Србије већ говори сама за себе. Међутим, одабрана публика у Дому Војске Србије ове вечери изашла је омамљена магијом речи и покрета, за шта су једини кривци глумци и креатори ове несвакидашње представе.
Email