17.09.2019


Обележено сто година Савеза резервних војних старешинаСвечаном академијом у Дому Војске Србије обележено је сто година од оснивања Савеза резервних војних старешина Београда.
 
Истичући да је далеке 1919. године, само годину дана по окончању Првог светског рата, баш на Дан пробоја Солунског фронта 15. септембра, у српској престоници одржан Оснивачки конгрес Удружења резервних официра и ратника, за чијег првог председника је изабран војвода Степа Степановић, председник СРВС Београда др Радојко Лојаничић је подсетио на значајне периоде у сто година дугом развоју те патриотске организације.
 
– У међуратном периоду, у коме је број наших чланова непрекидно растао, одржана су три конгреса Удружења резервних официра и ратника, на којима је највећа пажња посвећивана социјалном положају ратника и њихових породица. Две стотине официра и подофицира учествовало је на страни републиканаца у Шпанском грађанском рату, да би се приближавањем нове ратне опасности и потребе да се супротставимо новом непријатељу, растућем нацифашизму који је закуцао и на врата наше земље, Удружење окренуло новом омасовљењу чланства и борби против окупатора. Нови период у развоју Удружења настаје 1969. када се, на Петом конгресу, одваја од борачке организације и мења име у Савез резервних војних старешина, чиме добија на замаху и постаје друштвена организација од посебног значаја у систему одбране. Озбиљна трансформација организације отпочела је деведесетих година прошлог века, да би се окончала 2006. године, након одвајања Србије и Црне Горе. Свих тих година чланство је увек масовно одговарало на позив отаџбине. Тако је било и 1999. када је више од 90 одсто резервних старешина, међу којима и велики број оних без ратног распореда, стало на бедем одбране од НАТО агресије. И даље смо посвећени нашим најважнијим задацима у миру – обуци резервних старешина и неговању патриотизма и слободарских традиција нашег народа. Наравно, не заборављамо ни решавање социјалних питања нашег чланства, рекао је у уводном обраћању председник ОРВС Београда др Радојко Лојаничић.
 
Поводом обележавања 100 година од оснивања Удружења резервних војних старешина заслужним организацијама и појединцима додељена су и признања – плакете и похвалнице за успешну сарадњу. Плакету Савеза резервних војних старешина Београда добио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Свечана академија је завршена пригодним музичким програмом у коме су учествовали Хор УА МО „Станислав Бинички“, Иван Милинковић и Ивица Станчић.     
 
Email