11.09.2019


Промоција књиге „Лело моја” Александра ЂуровићаУ Свечаној сали Дома Војске Србије одржана је промоција књиге „Лело моја” пуковника проф. др Александра Ђуровића, бившег начелника Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију Војномедицинске академије и редовног професора на Медицинском факултету ВМА. Том песничком збирком, шестом по реду, аутор је на специфичан начин обележио одлазак у пензију и престанак активне војне службе.

О књизи и аутору на промоцији су говорили новинар и књижевник Миња Губеринић, писац Крста Поповски, публициста и књижевник Милан Тасић, Марија Радић, уредник за домаћу књижевност у „Вулкану”, издавачкој кући која је штампала књигу, др Тања Бркановић из Института за трансфузију крви Србије, угледни слависта академик Предраг Пипер и аутор.
  
Миња Губеринић истакла је да је књига посвећена психијатру, хуманисти др Петру Бокуну, а да је наслову књиге кумовала професорка Гордана Радовић. Она се осврнула на личност проф. Ђуровића и рекла: Сведок сам времена кад је мржња седела на престолу, а овај доктор враћао достојанство осакаћеника, којима је било лакше да наставе живот.

Публициста и књижевник Милан Тасић је истакао да је песничка књига Александра Ђуровића „Лело моја” двотомни, брижљиво компоновани спев, који је у првом делу темељито промишљен, а у другом дубоко доживљен. Први део је прозни, „Ибериос из Залива Лела”, а други је поема испевана у 120 певања од по 32 стиха – „Лело моја”.  Писац Крста Поповски  је Ђуровићеву књигу назвао епом о смрти и љубави.


Ђуровић је на промоцији беседио изабране стихове и одломке из своје књиге.
Email