05.09.2019


Изложба „Сликари нове фигурације – трансформације, нове позиције“ у Дому ВојскеИзложба „Сликари нове фигурације – трансформације, нове позиције“, коју организују Медија центар „Одбрана” и сомборски Културни центар „Лаза Костић”, отворена је вечерас у, до последњег места испуњеној, Великој галерији Дома Војске Србије.

Реч је о изузетној  поставци, коју чини тридесетак дела аутора који су својим ангажовањем и радом обележили савремену ликовну уметничку сцену у деценијама иза нас, Милана Блануше, Александра Цветковића, Божидара Дамјановског, Ратка Лалића, Драгана Мојовића, Јована Ракиџића, Драгана Стојкова, Душана Тодоровића и Владимира Томића.

Након добродошлице, у поздравној речи, потпуковник Биљана Пашић је, у име Медија центра „Одбрана”,  с присутнима поделила осећај узбуђења због почетка још једне галеријске сезоне, за коју је истакла да се нада да ће још једном испунити очекивања уметничке јавности престонице.

Говорећи о ауторима чија су дела изложена, рекла је да је њихово учешће  на Ликовној јесени, смотри југословенског сликарства, коју је, давне 1961. године, у Сомбору покренуо Милан Коњовић - дало посебан печат тој манифестацији.

– Током 2010. године познати сликар, такође Сомборац, Драган Стојков, обновио је бијенале „Ликовна јесен”, и истовремено - био  и иницијатор да се изложба „Сликари нове фигурације - трансформације, нове позиције” реализује у Галерији Дома Војке Србије, због чега му се срдачно захваљујем – рекла је потпуковник Пашић и подсетила да ће поставка, иза које стоји историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов, бити у Великој галерији Дома Војске до 28. септембра.

На отварању изложбе присутнима се обратила и Душанка Голубовић  градоначелница града Сомбора, која је рекла да је презадовољна што Сомбор, град културе, има прилику да се представи београдској публици.

Она је побројала програме и манифестације које тај град чине посебним , уз посебан осврт на Ликовну јесен, коју је почетком шездесетих покренуо Милан Коњовић, а деценијама касније ревитализовао Драган Стојков.
 
Весна Паштровић, В.Д. директора Културног центра „Лаза Костић“ из Сомбора рекла је да је изложба за институцију из које долази, важна из више разлога, али да је посебно значајна због почетка сарадње с Медија центром „Одбрана“.
 
– Ликовна јесен оставља неизбрисив траг у ликовној уметности региона, не само Србије – истакла је Паштровић и изразила посебну захвалност домаћинима из Медија центра „Одбрана“ и свима који су помогли организацију.

Отварајући изложбу, њен аутор, историчар уметности и ликовни критичар  Сава Степанов, истакао је да постоји више разлога због којих је реализована, да је Ликовна јесен манифестација која траје веома дуго, а посебно је значајна јер су се кроз њу манифестовале све значајније појаве у српској и југословенској уметности друге половине двадесетог века.

– Изложба има мало компликован наслов, али смо се потрудили да он буде суштински прецизан, и да означи оно што смо желели. Уметници нове фигурације су излагали током седамдесетих и осамдесетих година, били су веома значајни у то време, јер су верно одражавали дух и атмосферу свог времена – истакао је Степанов.

Изложбу „Сликари нове фигурације – трансформације, нове позиције“ , „најавио“ је (пред)програм, који је реализован два дана уочи изложбе, на улазу у Дом Војске, чије је уредник Душан Савић, а радове пет младих уметника из овог дела посетиоци су вечерас могли да погледају у холу зграде Дома Војске Србије.
 
Email