28.08.2019


Отворена изложба „Београд – град у коме стварам“У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Београд – град у коме стварам”, ауторке Марине Миловановић Кушић.

На отварању изложбе у име Медија центра „Одбрана” присутнима се најпре обратила Јелена Кнежевић, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије која је истакла да се овом поставком отвара и нова изложбена сезона у Малој галерији Дома Војске Србије. Поред подсећања на значај и традицију коју пројекат „Београд – град у коме стварам“ има, она је нагласила да Галерија од свог оснивања подржава савремене токове у ликовној уметности.
 
Ауторка изложбе Марина Миловановић Кушић захвалила се домаћинима са којима сарађује од 2017. године, када је изложба први пут приказана у Дому Војске Србије.  Она је најавила да ће се и у наредним годинама трудити да одржи квалитет који је препознатљив у јавности када је ова поставка у питању. Марина Миловановић Кушић се, такође, захвалила и присутним уметницима на преданом раду и инспирацији коју несебично деле кроз своја дела.
 
Маја Шкаљац Станошевић, кустос Галерије „Сингидунум” УЛУПУДС, нагласила је да ауторка преданим радом већ шест година успева да одржи континуитет, али и квалитет одабраних радова. Она је појаснила да основа концепта који изложбу прати није представљање Београда, већ уметничка инспирација нашим главним градом.

Изложбом „Београд – град у коме стварам”, први пут одржаном 2014. године, ауторка је покренула бројне уметнике различитих генерација и рукописа да узму учешће у поставци и представе своје уметничке радове. Шесту годину заредом изложба изазива велико интересовање, како уметника који желе да буду њени учесници, тако и публике која је посећује.
 
И овог пута поставку чине радови уметника млађе генерације, али и дела доајена српске уметничке сцене. Сходно концепту, ауторима је остављена потпуна слобода да кроз свој уметнички израз дају исказ о граду у коме живе и стварају. Зато се и могу видети различити одговори на тему изложбе – препознатљиви екстеријери, портрети, фрагменти простора, апстрактни радови који одражавају субјективне доживљаје града, као и друге уметничке реализације.
 
Изложени експонати припадају бројним гранама ликовних и примењених уметности, а међу техникама доминирају уља на платну, акварели, графике, колажи, асамблажи, фотографије, дигиталне графике, мозаици, керамика, скулптуре и пастели.
 
Као и претходних година, изложба „Београд – град у коме стварам” на својеврстан начин представља пресек уметничке београдске сцене и даје значајан допринос културној понуди града.
 
Изложба „Београд – град у коме стварам” реализована је у сарадњи Медија центра „Одбрана” и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, а  заинтересовани ће поставку моћи да погледају до 14. септембра 2019. године.
Email