05.07.2019


Вече посвећено традицији здања Дома Војске СрбијеНа обновљеној кровној тераси Дома Војске Србије, 5. јула је одржано вече посвећено историји и традицији здања Дома Војске Србије, некадашњег Ратничког дома, и богатој уметничкој збирци коју баштини. Том приликом, представљена су  два издања Медија центра „Одбрана ” – фото-монографија „Ратнички дом”, аутора Николе Марића и Вељка Ђурић, и каталог „Уметничка збирка Дома Војске Србије”, који су приредиле историчарке уметности Ирина Томић, Оливера Вукотић и Вера Грујић, под вођством историчара уметности Николе Кусовца.
 
Фото-монографија „Ратнички дом” осветљава део историје организовања културних догађаја у војсци од оснивања прве Официрске читаонице са касином (1882. у згради на Теразијама) затим Дома официра, који је наменски изграђен на Цветном тргу 1888. године, а настао раздвајањем читаонице и касине, преко Дома официра београдског гарнизона, до изградње некадашњег Ратничког дома – данас Дома Војске Србије. Идеја о израдњи Ратничког дома рођена је 1923. године на иницијативу Удружења Резервних официра и Ратника, а зграда је изграђена према пројекту професора и архитеката Јована Јовановића и Живојина Пиперског.
 
Дом је основан у спомен и славу палих бораца у ратовима за ослобођење и уједињење од 1912. до 1918. године у намери да „буде вечно и неугасиво огњиште љубави, на коме ће се будући нараштаји загревати верношћу и витешком службом своме краљу”.
 
– Због тога, ми, наследници оснивача часописа „Ратник”, идејног исходишта писане речи и наследници неимара Ратничког дома, вредносног упоришта свега што радимо, желели смо да ово вече посветимо управо овом здању, његовој историји, која је пратила сва времена свог постојања, али и да проговоримо о благу које се у њему налази, а које је последњих деценија било ретко доступно јавности и о коме се иначе мало зна – рекао је директор Медија центра „Одбрана”, пуковник Стевица Карапанџин у поздравном говору и истакао да су „Ратнички дом, како се некад звао, или Тврђаву на позоришном тргу, како се обично говорило, зидали ратници, са жељом да заувек сачувају част и славу, извојевану у голготи Великог рата. 
 
Ратнички дом није био само кућа сећања, како је рекао пуковник Карапанџин, већ пре свега „кућа војног етоса, осим у оне четири несрећне године када је постао средиште Гестапоа за Балкан и мучилиште родољуба”.
 
Фото-монографија прати и послератни развој Дома, који је од 1946. носио назив Централни дом Југословенске армије, од 1965. године Дом Југословенске народне армије, од 1992. Централни клуб Војске Југославије, а од 2003. године Централни дом Војске Србије и Црне Горе. Данашњи назив Дом Војске Србије носи од  2006. године.

На свечаности посвећеној историји и традицији овог здања учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", Прво београдско певачко друштво и кантаутор Небојша Мастиловић.
 
 
Email