14.05.2019


Филм „Србијо, душо моја” приказан у Дому Војске СрбијеУ Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је одржана пројекција играно-документарног филма „Србијо, душо моја”. Сценарио за овај филм рађен је по усменом предању потомака учесника Великог рата са подручја Јадра, који су од почетка борби на Церу учествовали у биткама на Гучеву, Мачковом камену, Колубари и преко Албаније, Крфа и Солуна вратили се у домовину.

Редитељ и сценариста је Зоран Грујић, а филм је реализован под покровитељством „Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1914–1918. године” из Лознице, а поводом обележавања 100 година од завршетка Великог рата.

Пре саме пројекције присутне је најпре поздравио помоћник градоначелника Лознице, Љубомир Ђокић, који је подсетио на славну ратничку историју лозничког краја, те нагласио да „онај ко не поштује своје претке не мисли добро ни својим потомцима“. Ђокић је поменуо бројне акције које у том смеру град Лозница предузима, а међу којима посебно место заузима снимање филма „Србијо, душо моја“.

Присутној публици у до краја испуњеној Свечаној сали Дома Војске Србије потом се обратио и Драгутин Ђукановић у име „Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1914–1918. године” из Лознице који је изразио захвалност свима који су учествовали у реализацији филма, а посебно Медија центру „Одбрана“ са којим ово удружење годинама сарађује. Ђукановић је овом приликом најавио и нове пројекте у циљу сталног подсећања на славне тренутке из српске историје, а који су везани за лознички крај.

Резервни пешадијски капетан и сарадник на сценарију, Радован Симић, подсетио је на околности под којима је вођена Церска битка, један од најславнијих тренутака у великом рату када је српска војска у питању.

Након пројекције публика је могла да поздрави већину актера који су омогућили да се овај филм сними. Том приликом публику је поздравио комопозитор Светислав Божић, чија је музика коришћена у овом филму. Он је позвао на будност и у данашњем времену када је у питању очување отаџбине, те скренуо пажњу да филм „Србијо, душо моја“ управо томе и служи. Божић је рекао да је овај филм посебно битан за млађе нараштаје.

На самом крају редитељ, сценариста и један од глумаца у филму, Зоран Грујић, изразио је задовољство због вечерашње пројекције у Дому Војске Србије. Грујић се захвалио свим својим сарадницима.

Ова филмска прича у седамдесет минута, на упечатљив начин, кроз мозаично укомпоноване исповести главних актера филма, приказује вртлог историјских догађаја и животних судбина јунака филма, актера Великог рата. Младост Јадра и Лознице тог времена прекалила се у тешким ратним времанима које још упечатљивије дочаравају игране сцене које њиховој причи дају посебну драж и веродостојност.

Промоцију су хорски обојили чланови Културно-уметничког друштва „Карађорђе“ под диригентским руководством Дарка Несторовића.

Филм „Србијо, душо моја“ недавно је овенчан првом наградом на 14. Међународном фестивалу документарног филма „Златна Буклија“ у Великој Плани.
 
 
Email