14.05.2019


Промовисана књига „Битка на Гучеву 1914. - Епопеја на прагу Србије”У Атријуму Дома Војске Србије, данас је одржана промоција књиге „Битка на Гучеву 1914. - Епопеја на прагу Србије” аутора пуковника у пензији Милоша Дејановића.

Користећи обимну архивску грађу и литературу, аутор на нараторски занимљив начин пише о сложености борбених дејстава током битке, уз документа која се односе на тај догађај, тако да књига представља интересантно штиво и историчарима, и читаоцима неупућеним у историјске чињенице с почетка Другог светског рата.

Кроз уводне текстове читалац се упознаје са Гучевом – какво је било у време битке и какво је сада, реком Дрином и њеним карактеристикама, организацијом и формацијом српске војске и четничких одреда. У посебним одељцима дати су подаци о наоружању и опреми српске војске, снабдевености одећом и логорском опремом и санитетском збрињавању. Посебна пажња посвећена је моралу српске војске и старешинском кадру.

На промоцији су говорили  рецензент пуковник у пензији мр Драган Крсмановић, виши архивиста, генерал у пензији Милисав Секулић, проф др Милоје Пршић  и аутор.

Говорећи на овом кратком историјском часу , рецензент пуковник у пензији  мр Драган Крсмановић, истакао је да је  ово књига од великог значајна за нову генерацију која је стасала и која жели и треба да зна нешто више о српској историји.
Према његовим речима, аутор је објединио историографију и нарацију и на тај начин успео да књигу напише лепим језиком, који је лак за читање у даху као и да кроз табеле и скице визуелно предочи оно што се дешавало у време када се битка на Гучеву водила.

Говорећи о књизи, проф др Милоје Пршић је навео да  она  представља благо српске војне историје и да се у њеном богатом садржају од 144 наслова налази и 178 фотографија, оригиналне карте, дипломе и скице као и занимљиве приче кроз које је аутор приказао тадашње догађаје из дана у дан .

Књига „Битка на Гучеву 1914.– епопеја на прагу Србије” објављена је 2018. године у издању Регионалне организације „Подриње” из Лознице и Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Лознице, поводом сто година од ослобођења Србије и завршетка Великог рата.

Милош Дејановић, пуковник у пензији, аутор је и студије „Војногеографска процена могућих праваца дејстава у зони Ужичког корпуса” а тренутно пише и нову књигу о Церској бици.
 
Email