09.05.2019


Отворена изложба „Да се не заборави“Поводом обележавања двадесетогодишњице од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, данас је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба под називом „Да се не заборави“ аутора Милена Чуљића.

Изложба коју у сарадњи са Медија центром „Одбрана“, реализује Клуб генерала и адмирала Србије садржи радове више од 90 фоторепортера, насталих у пролеће 1999. године и доноси сведочење о страхотама рата, недужним људским жртвама, разореним кућама и мостовима, путевима и фабрикама.

Поздрављајући присутне у име Медија центра „Одбрана“ начелница Галерије Јелена Кнежевић истакла је да је приређивач, желећи да на аутентичан начин прикаже последице НАТО агресије и херојску одбрану војске и народа, изложбу  поставио у седам  тематских целина: агресија на Србију, одбрана отаџбине, жртве агресије, еколошке последице, протести грађана код нас и у свету, живот под НАТО бомбама и последице агресије које и данас трају.

Према речима новинара и публицисте, пуковника у пензији Звонимира Пешића, изложба је велика и још увек недовољно испричана прича о стравичној агресији против мале, суверене земље која није пристала на капитулацију.

-Био је то експеримент уживо, који је по много чему имао фашистичка обележја, био је то пример свима онима који дижу главу и изражавају непокорност према светским моћницима и њиховој жељи да владају планетом - истакао је Пешић, додајући да су  наишли на чврст орах и чврсту одбрану и отпор народа који је кроз векове показивао и доказивао да је најскупља српска реч слобода.

Он је још истакао да посебан нагласак изложбе представља део о еколошкој катастрофи – екоциду, подсећајући да је током рата често употребљавана муниција са ориромашеним уранијумом , који и даље убија.

Отварајући изложбу аутор, академски сликар Милен Чуљић истакао је да посебна захвалност за реализацију ове изложбе припада фоторепотерима, који су у то време снимали у тешким условима, ризиковајући своје животе и да буду озрачени, и тиме оставили Србији да сведочи и да памти кроз ове фотографије .

Изложба „Да се не заборави“ први пут је била постављена у Сава Центру поводом обележавања десетогодишњице НАТО агресије, а након десет година постала је нека врста покретног, меморијалног центра. За десет година изложба је представљена у више градова у Србији, Црној Гори, а недавно је постављена у Риму и Братислави.

Посетиоци  Мале галерије Дома Војске Србије поставку ће моћи да погледају до 8 јуна.
 
 
 
 
Email