04.04.2019


Изложба „45 паклених ноћи над Београдом” пред београдском публикомПоводом обележавања 20 година од НАТО агресије на нашу земљу, данас је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба „45 паклених ноћи над Београдом” аутора Томислава Петернека.
Поздрављајући присутне у име Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић истакла је да је изложба „45 паклених ноћи над Београдом“ премијерно приказана 2017. године и од тада се трајно чува у Дому Војске, али да због своје изузетне експресивности заслужује да се поново нађе пред публиком у данима када се обележава две деценије од НАТО агредсије на Савезну Републику Југославију.
– Сам поглед на фотографије потврђује да њихов творац није документариста, већ фотограф са израженим уметничким сензибилитетом, који је из дана у дан на свој начин бележио дејства невидљивих непријатеља – рекла је потпуковник Пашић и додала да је реч о упечатљивим сликама које су „уловиле“ драматичне тренутке експлозија, рушења и страдања.
Према речима аутора, сам поглед на представљене фотографије буди сећања на непреспаване ноћи на крововима Београда, али и осећај да сав тај труд није био узалудан јер је дао неоспоран допринос да се ужаси последњег бомбардовања српске престонице никада не забораве.
– Изложбу сам поклонио Војсци јер сам знао да ће они то чувати и омогућити покољењима да виде шта нам је НАТО тада учинио – рекао је Петернек и додао да су слике оборених ракета доказ моћи и величине српског народа.
Отварајући изложбу, историчар уметности Душан Миловановић подсетио је на бурну историју нашег народа и важност да памтимо сва недела која су нам учињена не само у последњем рату, већ и у свим претходним. Осврћући се на бомбардовање из 1999. године, Миловановић је указао не само на невине жртве, разарање и порушену инфраструктуру, већ и штетност осиромашеног уранијума које је и данас присутно.
– Плод борбе Томислава Петернека против НАТО агресије чини импресионално сведочанство о непочинствима. Документариста камерама, научен од почетка да само доказ са лица места јесте исправно сведочанство, учинио је подухват и из дана у дан бележио зверства невидљивог непријатеља – истакао је Миловановић и додао да је захваљујући њему и његовим фотографијама свет имао прилику да види страхоте неправедног рата.
Овај циклус фотографија, нагласио је он, припада историји српске војске јер заувек чувају причу о херојству војника, резервиста и целокупног народа. Ове фотографије, додао је, баш попут многих других Петернекових остварења, морају се чувати, штитити и представљати публици да би служиле оснажењу памћења јер је реч о делу које иде у прилог незабораву.

Уметнички фотограф Томислав Петернек је у најтежим тренуцима у новијој историји српске престонице, из дана у дан, на свој начин „бележио” дејства невидљивих непријатеља – са кровова, насипа, са свих места до којих су допирали одрази упечатљивих слика драматичних тренутака, експлозија, рушења и страдања. 

Изложба која „покрива” 24 догађаја током ваздушне кампање над Београдом биће отворена до 3. маја и део је програма обележавања две деценије од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, који кроз различите програме организује Министарство одбране Републике Србије с циљем да сачуваја сећање на те дане и све невине жртве неправедног рата и да допринос саопштавању истине о догађајима из 1999. године.
 
 
Email