26.03.2019


Отварање изложбе „Преко пепела“, Предрага ДраговићаПоводом обележавања 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, у Великој галерији Дома Војске Србије отворена је ретроспективна изложба сликара и вајара Предрага Драговића „Преко пепела“. Поздрављајући бројне госте, посетиоце и љубитеље ликовне уметности, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ истакао је да Министарство одбране и Медија центар и овом изложбом жели да оживи сећање на 78 дана ничим изазване агресије 19 земаља НАТО алијансе и допринесе саопштавању истине о херојском отпору том наметнутом рату.

Речено је да нас са слика и скулптура Предрага Драговића гледају очи камена, да планине дишу бојама, а даљине се сажимају у нама. Камен је материјал који симболизује чврстину и постојаност, особине које народу коме припадамо никада нису недостајале. Управо такву визију народа и његове земље која се вековима обнављала крвљу мученика сведочи аутор поставком пред нама. Медија центар „Одбрана“ је код Предрага Драговића препознао мисију коју и сами подржавамо да уметничком креацијом,  талентом и метафором, осветли део страдалничке судбине српског народа. Аутор сведочи и о отпору народа коме је слобода једини начин постојања и врхунски идеал, рекао је поред осталог пуковник Карапанџин, додајући да ће наша кућа и даље отварати врата свим опусима ове врсте „како бисмо живом и аутентичном сликом, речју и обликом сведочили истину о слободољубивом народу који је током своје историје у светским збивањима увек био на страни истине и правде. На том путу је и предстојећа изложба фотографија Томислава Петернека, коју ћемо 4. априла отворити у нашој Малој галерији“.

Отварајући изложбу „Преко пепела“ о богатом сликарском и вајарском опусу Предрага Драговића говорио је Драган Лакићевић, истичући да су његове нове слике, изложене у циклусу „Преко пепела“ захтевале ретроспективни рам мотива, уметничких поступака и опредељења, али да сама изложба није тек ретроспектива старијих дела познатог аутора.

Старија, новија и најновија дела овог, тако рећи антологијског избора, указују на континуитет једног ликовног живота у којем се „прво“ продужава у „другом“ и наредном. Узевши за средишњи мотив погром над српским светињама и народом у заветној земљи, уметник је свој доживљај укупне историјске и политичке инверзије изразио на фантазмагоричним призорима похаре најважнијих вредности средњовековне културе у којима су живот, идентитет и уметност једно. У новим сликама све букти: плотови и олтари, куће и апсиде, предели и небо. Између пепела и пламена паклена кола играју силуете фигура које су час људи, час ђаволи. У обасјању ватре која уништава и стварно и духовно израњају и руше се препознатљиве куполе, фасаде и фреске цивилизације – савршенство и склад створени су славу Бога распадају се у грађу, иверје и пепео, сведочи Лакићевић, позивајући многобројне љубитеље да с посебном пажњом и сензибилитетом посматрају изложене слике и скулптуре, јер ће „ само на тај начин открити и поглед који је усмерен са слике у посматрача“.

Захваљујући припадницима Медија центра „Одбрана“ на професионалној организацији изложбе „Преко пепела“, аутор Предраг Драговић поручио је колегама да је београдски Дом Војске, са својим галеријама, данас најпрофесионалније место за излагање у Србији, које карактеришу посебан сензибилитет, јединствено разумевање и непоновљиве емоције.

Изложба „Преко пепела“ отворена је у Великој галерији Дома Војске до 13. априла.  
  
Email