05.03.2019


Отворена изложба „Сопоћанска виђења 2018“У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба радова насталих на четрдесет трећем сазиву колоније „Сопоћанска виђења”, одржаном 2018. године у непосредној близини манастира Сопоћани. 
 
На отварању изложбе се најпре обратила виши кустос Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије, а о изложби и учешћу на колонији говорила је сликарка Амра Хоџић Јејна, уредница ликовног програма Културног центра „Нови Пазар“. Изложбу је свечано отворила селекторка колоније и историчарка уметности Оливера Вукотић.
 
Јелена Кнежевић је на почетку истакла да је изложба „Сопоћанска виђења“ пример успешне сарадње Дома Војске Србије и Културног центра из Новог Пазара. Она је подсетила да овакве изложбе доприносе увећању збирки које доприносе ликовном стваралаштву у нашој земљи, подсетивши да и Дом Војске поседује једну такву збирку, која броји преко 1500 дела високе уметничке вредности.
 
О прошлогодишњој колонији говорила је Амра Хоџић Јејна у име новопазарског Културног центра, али и једна од десет аутора заступњених на овогодишњој изложби. Она је уз захвалност учесницима и селекторки изложбе подсетила на дугогодишњу традицију сопоћанске ликовне колоније, која је до сада изнедрила око 900 радова који се чувају у вредној колекцији. Амра Хоџић Јејна истакла је и да је квалитет радова годинама остао на завидном естетском нивоу, али је нагласила и културни значај који колонија има за сам град Нови Пазар.
 
Трећу годину за редом селекторка изложбе „Сопоћанска виђења“ је Оливера Вукотић. За своје залагање, како у креирању саме изложбе, тако и у повезивању двеју институција Оливери Вукотић је вечерас уручена и захвалница Дома Војске Србије.

Она је отварајући свечано изложбу са 43. колоније истакла да је ово једна од најзначајнијих ликовних колонија код нас, додавши притом да је њена сврха пре свега размена искустава и енергије међу уметницима. На овај начин, истакла је Оливера Вукотић, остају дела која сведоче о једном времену.
 
На изложби „Сопоћанска виђења 2018“ могу се видети радови уметника различитих сензибилитета и различитих примарних определења. Тако се међу изложеним радовима налазе и цртежи у металу, али и графици и слике.
 
Међу уметницима заступљеним на овој изложби су Љубиша Ђурић, Амра Хоџић Јејна, Мирослав Лазовић, Мика Ловре, Вукашин Миловић, Душан Микоњић, Љиљана Стојановић, Димитрије Пецић, Саша Филиповић и Весна Џакић.
 
„Сопоћанска виђења” су једна од најстаријих ликовних колонија на нашим просторима. Прва колонија одржана је сад већ давне 1975. године. Њену, више од четири деценије дугу историју, исписали су најзначајнији уметници из региона.
 
Концепт 43. сазива „Сопоћанска виђења“ је: „Питање уметности / симултани континуитет прошлог и садашњег?“. Поред уметничких дела у којима се могу ишчитати одговори на апострофирана питања, своје ставове о постављеној тези уметници су изнели у јавном разговору на колонији, а све с намером да се упозна биће уметника и сагледа колико су битни фактори наслеђа, као и актуелног тренутка у датим друштвено-историјским околностима. Концепција „Сопоћанских виђења 2018“ заснована је на богатству различитости и интроспективном сагледавању дела, а настали радови потврђују да сваки културни период ствара сопствену, непоновљиву уметност.
 
Email