01.03.2019


Отворена изложба „ Васа Поморишац – од традиције до модерне“У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Васа Поморишац – од традиције до модерне“. Поставка је настала поводом 125. година од рођења овог сликара, а покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.
 
Присутне је поздравила у име домаћина Медија центра „Одбрана“, потпуковник Биљана Пашић. Она је нагласила да је до пре десетак дана изложба била у Народном музеју у Зрењанину, а да су захваљујући дугогодишњој сарадњи те две установе сада и грађани Београда у могућности да је виде.

Дом Војске, галерија некадашњег Ратничког дома, како је нагласила, природно је окружење за ту изложбу јер се одржава у време када обележавамо 100 година од Великог рата, а Васа Поморишац био је борац Добровољачке дивизије у Првом светском рату и имао статус „ратног сликара“ при Врховној команди.
 
У име Народног музеја Зрењанин присутнима се обратила директорка Јелена Гвозденац Мартинов, а о поставци су говориле ауторке виши кустос-историчар уметности Оливера Скоко и кустос-историчар уметности Ивана Арађан.
Оливера Скоко укратко је представила личности уметника, говорила о његовом школовању по свету, о предратном сликарском и послератном и професорском раду.  Она је нагласила да је Поморишац био први наш сликар који је савладао технику витража, сликања на стаклу.

О делу сликара детаљније је говорила Ивана Арађан.

Изложбу је отворила помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић која је нагласила да је Поморишац био човек свог времена, по свом патриотском историзму, његовој савременој, модерној интерпретацији, културном номадизму и радозналости.

-Иако познат по готово фанатичном залагању за ревитализацију средевековне уметности, Васа Поморишац је заправо следио захтеве свог доба и хришћанску иконографију и теме из националне средњовековне прошлости тумачио различитим стилским језицима модернизма, експресионизма, кубизма, сецесије – рекла је Данијела Ванушић.
 
Публика ће имати прилику да види најраније радове настале у атељеу Стевана Алексића, илустрације са темама из народне поезије, чувени „Портрет Миланке Васиљев”, за који је Поморишац у Паризу 1938. добио сребрну медаљу, као и нека од последњих дела из 1960. године. Поред радова из збирке Народног музеја, поставку чине  и радови из Савремене галерије Зрењанина, али и из породичне колекције уметниковог сина Горана Поморишца, што изложби даје посебност.

 
Email