16.04.2013


Изложба таписерија испирисаних икономИзложба таписерија Загорке Стојановић „Мандорла једне иконе” свечано је отворена вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду.  Реч је о циклусу од 28 таписерија насталих кроз петогодишњи рад уметнице.
 
Према речима историчарке уметности Зорице Златић Ивковић, која је отворила изложбу,  ауторка за себе каже да је “ткаља, пре и после и више од свега што свесрдно и уистину јесте”.

- А рекло би се да она која даноноћно ствара, док хода на облацима машта, спава и црта, шије и кува, а промишља, креира, па потом дању и ноћу ствара. А увек се чини да предиво негде у потаји спрема, и у нити уводи и опет снује и сања да у новим свитањима, у немом новом дану изнова на свом развоју, као на харфи, нова сазвежђа прстима пребира – рекла је Зорица Златић Ивковић.

  Директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Славољуб Марковић рекао је да је после Новог Сада и Ниша, београдска публика у прилици да погледа изложбу, али и да присуствује радионицама у наредним данима на којима ће ауторка поделити тајне свог заната и умећа заинтересованима.

Инспирација за тај својеврсни излив духовне енергије ауторке била је икона Богородице Ахтирске из Миљковог манастира која оплакује већ разапетог Христа. Идеја да се, кроз више таписерија, дељењем елемената са иконе, умножи њихово значење различитим појављивањем, остварена је овом изложбом.

Загорка Стојановић је рођена у Београду. Дипломирала је 1964. на Академији примењених уметности, Одсек за текстил, у класи професора Драгутина Митриновића. Члан је УЛУПУДС-а и Удружења филмских радника.  Учествовала је на више од шездесет колективних изложби – Октобарски салон, Мајски салон, Међународни тријенале таписерије у Лођу, Пољска (1978, 1981, 1994) и на многобројним изложбама које су представљале националну уметност у свету. Креира костиме за позориште, филм, телевизију.

Изложба је отворена до 11. маја 2013. године. У оквиру пратећег програма биће приређене две радионице и стручно вођење кроз изложбу (23. 04. и 09. 05. од 17.00 часова). Радно време Галерије Дома Војске Србије је сваког дана сем недеље од 11.00 до 19.00 часова.


Email