06.02.2019


Промовисана књига др Вељка Благојевића „Србија и изазови одбрамбене дипломатије”Нова књига Медија центра „Одбрана” – „Србија и изазови одбрамбене дипломатије” – аутора пуковника др Вељка Благојевића, научног сарадника у Институту за стратегијска истраживања, промовисана је данас у Атријуму Дома Војске Србије.

То дело је политичко-правна студија која настоји да одговори на важна питања, као што су шта је то одбрамбена дипломатија, које је њено место у дипломатском и свеукупном спољнополитичком наступу и каква су искуства у нормативно-правној уређености одбрамбене дипломатије појединих европских држава.

На промоцији су говорили рецензенти др Неђо Даниловић, редовни професор Универзитета „Унион”, др Милан Терзић, директор Архива Југославије, те потпуковник др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања и аутор.

Рецензент др Неђо Даниловић рекао је да књига представља вредно мултидисциплинарно монографско дело из области међународних односа, спољне политике, дипломатске анализе, међународног права и науке о праву. Према његовим речима, аутор је на прихватљив начин обрадио једну друштвено актуелну и политички значајну област спољне политике Србије, која је веома ретко дотицана у научној, стручној и публицистичкој литератури.

-У књизи је др Вељко Благојевић дао веома коректну дескрипцију и веома добро изведену  класификацију међународно-правне регулативе којом се регулишу области спољне политике у међународном јавном праву, са тежиштем на обичајном и уговорном праву, акцентирајићи Бечку конвенцију о дипломатским односима као кодификовани извор дипломатског права, истакао је др Даниловић и читаоцима препоручио да пажњу усмере на критичка становишта аутора у којима је он, из личног искуства, изнео своја виђења система одбране у иностранству, као и своје погледе о потреби успостављања савременијег, интегрисаног модела управљања представништвима система одбране Србије у иностранству.

О томе како види коришћење историјске науке у решавању савремених проблема које разматра књига, говорио је др Милан Терзић, директор Архива Југославије, а о аутору и његовом раду потпуковник др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања. На крају промоције обратио се и аутор.
 
 
Email