24.01.2019


Обележен Дан Медија центра „Одбрана“ и 140 година војне штампеМинистар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“ и обележавања 140 година војне штампе у Србији у Свечаној сали Дома Војске Србије.

Честитајући празник припадницима Медија центра „Одбрана“, министар Вулин је истакао да је 140 година војне штампе јубилеј врхунских професионалаца који су знали своју војску, који су знали свој занат, али који су волели своју војску изнад свега и били уз њу у свим временима.

– Никад нико није могао да каже са сигурношћу где престаје војска, а где почиње народ. Никад нико у историји српског народа није могао сасвим да одвоји војника од цивила када дођу тешка времена, јер народ који је трајао у тих 140 година, о коме су писали, јесте био војска. Тако је било и тако ће бити
– рекао је министар Вулин додајући да је то разлог непобедивости, јер „војска може да капитулира, али не може да капитулира народ, а српска војска јесте народ и зато није могла да буде поражена и неће никада бити поражена“.

Према његовим речима, 140 година писања је заправо 140 година памћења, а ми Срби смо склони да као народ поверујемо да је истина сама себи довољна и да то што ми знамо да је нешто истина, да је то довољно и да о томе не треба говорити, јер ће истина сама наћи свој пут. Подсетио је да смо због такве особине српског народа, дочекали да 100 година касније имамо организовани талас ревизије у којој се говори да су сви у Првом светском рату једнаке жртве.

– Нисмо сви исти и никада нећемо сви бити исти. Не сме се и не може заборавати – рекао је Вулин и истакао да се често говори како су Срби народ који жели да буде војник и ратник, а да су Срби у ствари само народ који жели да претекне, опстане и траје.

– Зато што смо ћутали о Јасеновцу и допустили себи да не памтимо, дочекали смо да морамо поново да доказујемо и објашњавамо да је двадесет хиљада заклане деце у Јасеновцу злочин који човечанство не памти, истакао је министар Вулин и додао да нико није могао поверовати да ће само седамдесет година касније Јасеновац бити радни логор, а шефови хрватске државе говорити о бројности жртава као главном и једином критеријуму, те да ћемо дочекати да се о фашистима говори добро и лепо.

– Ко је могао поверовати да ће проћи само седамдесетак година да овде у нашој мученичкој Србији чујемо лепу реч за Димитрија Љотића? Ко је могао поверовати да ће тај људски отпад, који је српску децу водио пред немачке бајонете у оном страшном крагујевачком ужасу и злочину, да ћемо о њему чути лепу реч – рекао је министар одбране.

Ове године, подсетио је он, обележиће се 20 година од НАТО агресије и додао да ћемо се ове године сећати сваког дана, онако како је и било, без стида и без страха, јер немамо чега да се стидимо нити плашимо, јер се нисмо бојали ни тада.

– Прошло је 20 година од ужаса у коме је убијено на десетина наше деце, у коме је покушано отимање Косова и Метохије, прошло је 20 година у којима још увек помињемо имена оних који никада нису одрасли, у коме се сећамо оних који су били најбољи и најхрабрији и нису заслужили да умру – рекао је Вулин и додао да не може да прихвати да се само о цивилима говори као о невиним жртвама. „Све жртве НАТО агресије су невине, јер нико нема право да дође у вашу земљу и да вас убије само зато што носите униформу и браните своју земљу, баш као што нико нема право да убије трогодишње дете, старицу, мушкарца, жену.“

Те 1999. године, истакао је министар Вулин, није се могло са сигурношћу рећи где престаје војска, а где почиње народ, а ни они који су нас бомбардовали понашали су се баш тако, не дозвољавајући да постоји линија фронта или позадине, јер је све и свако био мета.

– У тих 140 година улази и ових 20 година сећања, 20 година после којих се нећемо стидети јер нисмо покренули нити изазвали ни један рат и нећемо се плашити, јер се нисмо плашили ни у једном рату – рекао је министар Вулин честитајући свим награђенима и пожелевши им још пуно сјајних текстова и прилога и да се сви заједно још дуго поносимо својом војском. А Војсци Србије поручио је да је њена држава и народ воле, поштују и цене.

На данашњој свечаности, традиционално је додељена Новинарска награда „Иван Марковић“ за најбољи новинарски прилог у 2018. години. Жири је једногласно одлучио да то признање припадне тиму Радио-телевизије Србије, који је реализовао директан телевизијски пренос вежбе „Век победника 1918–2018“, емитован на Првом програму РТС-а, 10. новембра 2018. године.

Министар Вулин уручио је награду ауторском тиму, који су чинили вођа пројекта и главни редитељ Веселин Грозданић, извршни уредник преноса Саша Барбуловић, продуцент Петар Милошаковић и технички директор инж. Жика Миљковић.

Министар одбране уручио је и посебна признања поводом јубилеја 140 година војне штампе, које је жири доделио за Тему недеље у листу Политика: „Деветнаест година од Кумановског споразума“, објављену 10. јуна 2018. године, ауторима Томи Тодоровићу, Мирославу Лазанском и Милану Галовићу.

Говорећи о значају јубилеја, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин истакао је да остварени резултати сведоче да та установа остаје достојан наследник часописа „Ратник“, као идејног исходишта писане речи.

– Сумирајући резултате обележавања века од победе у Великом рату, с поносом истичемо да смо у претходне четири године учинили много за обнову сећања на оно што се заборавити не сме. Није само реч о доприносу саопштавању истине о временима херојства и незабележеног патриотизма, већ и о борби против ревизије историје и наглашавању потребе да се вредности, које су нам оставили стари ратници, уграде у идентитет савремене Војске Србије, о чему посебно сведоче изложба „Дијанина деца” и едиција „Ратник”.

Директор Медија центра „Одбрана“ уручио је  Плакету Министарства одбране академском сликару Предрагу Ђаковићу, најбољем сараднику у 2018. години, чија је изложба „Голгота и васкрс“ у Великој галерији Дома Војске Србије имала значајан публицитет.

У знак захвалности за успешну сарадњу у години за нама, Медија центар „Одбрана“ доделио је признања која су припала проф. др Мирјани Зорић, за новинско-информативну делатност, за област промоције културе Ивану Мангову, архитекти изложбе „Дијанина деца“, као и проф. др Александру Животићу, аутору неколико важних историографских књига за област издавачка делатност.

Данашњој свечаности присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни сарадници и пријатељи Медија центра „Одбрана“.

У оквиру обележавања јубилеја, након свечаности, гости су имали су прилику да погледају изложбу „Пером и мачем“, аутора потпуковника др Ивана Мијатовића.

У име награђене екипе Радио-телевизије Србије, Веселин Грозданић је истакао да је то једно прелепо професионално признање РТС-у и тиму који је бројао више од 200 људи, али и признање колегама из ВФЦ „Застава филма“ за њихов изузетан допринос реализацији преноса, а све заједно и велико задовољство што је тако успешно извршен задатак који је био постављен пред телевизијске ствараоце.

Мирослав Лазански, у име ауторског тима листа „Политика, истакао је да њему и његовим колегама ова награда изузетно значи, јер долази управо од Војске Србије као признање за вишегодишње праћење активности Војске Србије, али и зато што је жири приликом оцењивања прилога препознао став да војска тадашње СР Југославије није у НАТО агресији капитулирала.

Медија центар "Одбрана" обележава свој Дан, као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, чију традицију наставља магазин „Одбрана“.
Email