17.01.2019


Отворена изложба „Болница Стобарт – Крагујевац 1915“Изложба „Болница Стобарт – Крагујевац 1915“  Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца отворена је данас у Малој галерији Дома Војске Србије коју ће посетиоци имати прилику да погледају до 2. фебруара 2019. године. У име Медија центра „Одбрана“, изложбу је остворила начелница Одељења за организацију догађаја и зајеничке послове потпуковник Биљана Пашић.

Ауторка изложбе, Татјана Јанковић, је желела да прикаже рад болнице Стобарт, кроз коју је током шест месеци, прошло око 20.000 пацијената,  истинска река људи којима је пружена помоћ у најтежим временима.

-Крајем априла 1915. године у Крагујевац је стигла хуманитарно-медицинска мисија коју је предводила Мејбл Синклер Стобарт. Организована група од 45 чланова, медицинског сообља и волонтера, упутила се у Србију као Трећа јединица Српског потпорног фонда. Имајући у виду епидемију тифуса, Стобарт се припремила за рад у болници испод 62 шатора које је јединица донела са собом. – рекла је ауторка и додала да су поједине припаднице особља болнице пратиле српску војску све до Јадрана.

Колика је била истрајност и пожртвованост британских болничарки најбоље приказује цитат америчког ратног извештача Фортијера Џонса: „Оне су хероине српске трагедије, а да тога нису ни свесне“.

Рецезент Дејан Ристић је истакао да се о болници Стобарт мало зна, а о њеном значају још мање и да се на овај начин приказује женско лице рата и изразио захвалност ауторки на истрајности и професионалном приступу приликом припреме овог пројекта.

Отварању је присуствовао и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца који је рекао да рат није само фронт, већ да је рат и женска слика рата и слика из угла детета и рањеника.

Мејбл Синклер Стобарт, оснивач болнице, је била  медицински радник, писац, оснивач Мобилне женске јединице за болесне и рањене 1912, Лиге женског националног сервиса 1914, а уједно и члан Коњичке прве помоћи. Под њеним руководством формирана је летећа болница која је пратила српску војску у повлачењу. Држећи предавања по Енглеској и Америци, Мејбл је наставила да прикупља новац за помоћ Србији, коју је описала у једном од својих записа:

„У неком мање значајном погледу, Србија можда заостаје за осталим нацијама у Западној Европи, али је испред Западне Европе у једној ствари, која је од праве важности, ствари која се не може копирати или научити од других народа и која је или урођена или недостижна, Србија је испред других нација по својој спосообности да се жртвује за идеале. Народ са таквим идеалима и са таквом способношћу мора да буде достојан велике будућности.“

Једна од најзначајнијих мисија из периода Великог рата на територији Србије престављена је изложбом о болници Стобарт мноштвом фотографија и докумената, уз до сада непревођена сведочанства особља. Изложба, која је део пројекта у оквиру обележавања 100 година од окончања Првог светског рата, реализована је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Крагујевца.
 
 
 
Email