15.04.2013


У Галерији Дома војске отворена изложба „Јунаштвом у славу”У Великој галерији Дома Војске данас је отворена изложба слика и фотографија под заједничким називом „Јунаштвом у славу” и поднасловима “Балкански ратови у делима ликовних уметника” из збирке Војног музеја и “Српски војник у Првом балканском рату 1912-1913”.

Отварајући изложбу, директор Института за савремену историју, професор др Момчило Павловић, изразио је задовољство јер су аутори млади људи који су имали свест о важности балканских ратова у историји нашег народа.

- Историја тражи, како је то једном неко рекао, да не скидамо поглед са Балкана –рекао је професор Павловић истичући да историја везује све светске силе са Балканом.

Према речима директора Медија центра „Одбрана”, потпуковника Славољуба Марковића, овом изложбом та кућа у сарадњи са Војним музејом, Српским академским кругом и ЈП „Службени гласник“ даје свој допринос обележавању 100. годишњице балканских ратова.

Како је нагласио потпуковник др Иван Мијатовић, начелник Војног музеја, у години јубилеја, храбре подвиге наших славних предака, којима је након пет векова Османско царство протерано са ових простора, треба представити млађим нараштајима, поручујући да она не смеју да се забораве.

Уметници који су стварали почетком 19. века, према речима вишег кустоса Војног музеја Љубице Дабић, били су хроничари ратних догађања, а њихова дела су важно сведочанство и историјски извор. Српска војска, је како је нагласила, у балканским ратовима увела јединствено звање “ратни сликар”, што је јединствен случај у историји ратовања, и у том периоду било их је око двадесет.

Фотографије живота српског војника од мобилизације и поласка у рат до завршетка ратних дејстава приказани су у оквиру поменутих поставки чији су аутори студенти историје на Филозофском факултету у Београду Смиљана Чакаревић, Немања Девић, Војин Малетковић и Предраг Аранђеловић, окупљени у Српском академском кругу.

Изложба слика и цртежа обухвата радове српских ратних сликара из збирке Војног музеја који су настали у време балканских ратова. У поставци су дела Надежда Петровић, Михаила Миловановића, Наталије Цветковић и Петра Раносовића. Аутор изложбе је Љубица Дабић, виши кустос Војног музеја.

Током трајања поставке биће организована предавања, промоције књига, гусларско – поетско вече и пројекција филмова. Изложба је отворена до 30. априла 2013. године. Радно време Галерије Дома Војске Србије је сваког дана сем недеље од 11.00 до 19.00 часова.

Email