15.12.2018


Отворена изложба „У славу и част отаџбине“Изложба „У славу и част отаџбине“ отворена је данас у Малој галерији Дома Војске Србије. Организатор ове поставке је ликовна секција Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године „Михаило Миловановић“, а повод је обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 104. годишњица ослобођења Београда и целе Србије у Колубарској бици 1914. године.

На изложби се могу видети радови чланова секције са простора целе Републике Србије. На овим радовима преовлађују управо мотиви из Великог рата, портрети његових најважнијих судеоника, као и уметнички прикази догађаја који су овај рат обележили.
 
Виши кустос и начелница Галерије Дома Војске Јелена Кнежевић, у име Медија центра Одбрана подсетила је на богату изложбену годину у којој су реализоване 23 изложбе, са преко 40 хиљада посетилаца. Она је истакла и захвалност организаторима изложбе „У славу и част отаџбине“ који традиционално сваког децембра својом поставком затворе изложбену сезону.
 
Председница ликовне секције „Михаило Миловановић“ Љиљана Стевановић осврнула се на богату историју ове ликовне секције, те њен значај за очување сећања на наше претке. Госпођа Стевановић нагласила је да је ово 11 изложба ове врсте коју секција организује, те додала да ће у склопу поставке бити штампана и монографија са преко 50 радова.
 
Председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године Љубомир Марковић подсетио је присутне на догађаје од пре 104 године, истичући притом значај борбе наше војске и народа, те потребе вечног памћења на оне који су отаџбину својом жртвом задужили. Он је додао и то да је циљ ове изложбе охрабривање српског народа за будућност и достојанствену борбу како би се очувао мир међу народима на Балкану.
 
Изложбу „У славу и част отаџбине“ у Малој галерији Дома Војске Србије грађани могу посетити до 25. децембра.
 
Након изложбе Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године представио је у Свечаној сали Дома Војске издања која су штампана у току 2018. године. Било је говора о више од стотину студија и монографија које за тему имају Балканске и Први светски рат, чиме Савез наставља своју мисију очувања оних ратничких и националних вредности којима се српска држава и народ дичи више од једног века.
 
Email