06.12.2018


Изложба „Српско сликарство 20. века (1900-1950)“ отворена у Дому ВојскеИзложба  „Српско сликарство 20. века (1900 – 1950)“ отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије. Реч је о антологијском избору српске сликарске заоставштине сачуване махом у приватним збиркама. Организатори ове поставке су Медија центар  „Одбрана“ и Фондација Плаво, а на отварању је у име Министарства одбране говорио начелник Одељења за културу и издаваштво Управе за односе са јавношћу, пуковник Никола Жуловић, који је посебно истакао пажњу коју Галерија Дома Војске од свог оснивања поклања делима националне културе, а која се очитује и овом изложбом. 

Аутор поставке која прати развој српског сликарства у првој половини 20. века је историчар уметности и музејски саветник у пензији Никола Кусовац који је образложио свој избор од преко 60 дела, најзначајнијих сликара тог доба, од којих су већина окарактерисана културним добром од изузетног значаја. Кусовац је подсетио и да су први пут на једном месту изложена дела наших сликара који су својим радом задужили не само српску, већ и европску културу.
 
У име Фондације Плаво присутне је поздравио директор фондације Никола Стојчевић који је изразио посебну захвалност породицама колекционара који су ова дела сачували и несебично уступили организаторима поставке. Изложбу је свечано отворио Никола Мирков, који је говорио о квалитетима оваквог излагачког концепта, истакавши дух уметности, одрицања и трајања који је овом поставком српској култури враћен.

Поставка која је збијена антологија српског сликарства пружа добар увид у генезу и развојне етапе српског сликарства прве половине прошлог века, а чине је радови 43 аутора међу којима су: Леон Коен, Марко Мурат, Бета Вукановић, Коста Миличевић, Јован Бијелић, Игњат Јоб, Сава Шумановић, Иван Радовић, Милан Коњовић, Вељко Станојевић и многи други. Међу делима које посетиоци могу видети су „Улазак у Скадарлију“ Живорада Настасијевића, „Косовски божури“ Надежде Петровић, „Камена пустиња“ Петра Лубарде и многа друга. Посебно је скренута пажња аутора да су међу овим делима нека први пут изложена у јавности.

Изложба „Српско сликарство 20. века (1900-1950)“ биће отворена до 26. децембра 2018. Током трајања изложбе организована су стручна вођења за публику.
 
Email