17.10.2018


Отворена изложба Слободанке Ракић ШеферУ Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба „Усред земаљске бајке” Слободанке Ракић Шефер.   

Изложбу је отворила потпуковник Биљана Пашић рекавши је да у је овом истом простору, некадашњем Дому Југословенске народне армије, Слободанка Шефер излагала већ два пута. Приредила је ретроспективну изложбу из циклуса „белих” слика 1989. године и 2005. самосталну изложбу.

- Слободанка Ракић Шефер до сада је имала преко 600 изложби и преко 2 800 радова у многобројним колекцијама у разним државама, а сада излаже својих 30 дела насталих у циклусу посвећеном сластима грожђа и вина, на ком ауторка ради већ пуне четири године.

О изложби је говорио књижевник Војислав Карановић, рекавши да су њене слике бајковите и да се уметница вешто игра са светлошћу и тамом. Након прочитаних стихова песме персијског песника Омара Хајама и енглеског књижевника Вилијама Блејка, присутна публика имала је част да се упозна са уљима на платну ове несвакидашње изложбе.

Ауторка изложбе је изјавила на отварању да она не слика ништа што није раније видела и да је инспирацију пронашла у призорима из детињства, јер јој је деда био виноградар.

Никола Кусовац је за дела Слободанке Шефер из ове колекције слика рекао да она попут врсног енолога, чија непца хедонистички уживају испитујући најтананије нијансе Бахусовог пића, али истовремено и доброг познаваоца историје вина и винарства на овим просторима, посебно код Срба, она на својим платнима „сервира“ један раскошан шведски разноврсан, а обилан визуелни сто.

Слободанка Шефер је чланица УЛУС-а, Удружења уметника Шапца, ЛАДЕ, као и УЛУПУДС-а. Оснивач је фондације „Професор Стеван Шефер” на Војномедицинској академији у Београду, где се најбољем дипломцу Медицинског факултета ВМА додељује један њен рад.

Публика ће бити у прилици да платна Слободанке Шефер погледа до краја месеца у Дому Војске Србије.


 


 
Email