01.10.2018


„Легенде“ у Галерији Дома Војске СрбијеИзложба „Легенде“ свечано је отворена у Галерији Дома Војске Србије. Она представља прво уједињење уметничких дела Мирослава Мике Антића, песника, уметника и режисера и Игора Антића, његовог сина, визуелног уметника. Велика галерија у којој су изложени радови Мирослава Антића биће отворена до 27. октобра, а дело Игора Антића у Малој Галерији публика ће моћи да види до 13. октобра. Отварању изложбе присуствовао је начелник Управе за односе са јавношћу Министартсва одбране Републике Србије капетан бојног брода Петар Бошковић као и њен аутор – Игор Антић.

Представљајући публици дугогодишње познанство са аутором изложбе начелник Управе за односе са јавношћу Министартсва одбране Републике Србије капетан бојног брода Петар Бошковић цитирао је Мирослава Мику Антића који је свом сину рекао да се боји неуредног ума. Начелник је нагласио да се изузетно сређен ум аутора, Игора Антића заиста налази у Малој галерији.

Ја се заиста надам, да ће ове две легенде, које су на овом малом простору наставити један пут, који ће показати будућим поколењима како треба радити и покупити оно што је најбоље од свог оца – рекао је Бошковић. Мирослав Мика Антић је током живота приредио седам изложби својих ликовних дела, а постхумно их је организовано још дванаест. Изложба „Легенде“ прво је представљање ликовног опуса Мике Антића у Београду. Јединствена је по томе што Игор Антић по први пут прави паралелу између ликовног рада свога оца и сопствених дела.

Једини од утицаја које до сада нисам спомињао је вероватно онај најважнији и најлогичнији. То је утицај ликовног рада мог оца Мирослава Антића. Говорити о томе је увек најтеже, поготово када анализу правите ви сами и при њој покушавате да избегнете све оно што је превише интимно и превише анегдотски. Требало је да прође доста времена да се уопште одлучим да направим паралелу између наших размишљања и наших израза. Ова изложба је први покушај да то урадим и то показујући начина на које сваки од нас користи текст у свом уметничком раду - рекао је Игор Антић. Текст је у ликовним делима Мике Антића био неизоставан део композиције. Радне верзије текстова Мика је лепио на подлогу и преко њих сликао, тако да речи извиру из дубине слика прекривене слојевима лепка, боја и лака.

Моја намера је да кроз ову изложбу те слике сагледамо као продужетак песничке мисли – рекао је Игор.

Назив „Легенде“ изложба је добила по картонима – легендама које је Игор додао сликама свога оца, а на којима се налазе протумачене речи са Микиних дела.

 Игор Антић је на овој изложби изложио трећу по реду недовршену форму – вештачку биљку на чијим гранама се налазе листови са питањима, а главни осврт је на појам камуфлаж. Аутор је истакао да је и ова, као и остале његове недовршене форме, не само механизам за умножавање питања, него и биљка која временом расте и грана се.
Email