07.09.2018


Отворена изложба „Скулптура и уникатни модни детаљи“Изложба „Скулптура и уникатни модни детаљи“  уметница Марије Марић и Јасне Драмићанин, данас је свечано отворена у Малој галерији Дома Војске Србије.

Поставка обухвата и уникатни асесоар Марије (Мићић) Марић, који осим скулптуралног, има и употребну вредност. Јединствен и непоновљив у својој форми, представља израз уметничке жеље да споји свакодневни живот, уметност, кристалну вибрацију и боју као лепши део асесоара.

С друге стране, у радовима уметнице Јасне Драмићанин израз је „чисто ликован“ и постоји самостално, као украс у ентеријеру, те се може посматрати визуелно, као самостално дело или у склопу ентеријера.

На отварању изложбе у име Медија центра „Одбрана”, публику је поздравила начелник Галерије, Јелена Кнежевић, виши кустос, која је нагласила да овим догађајем започиње нова уметничка сезона и подсетила да се управо навршава 65 година Галерије Дома Војске.

-Улога Галерије била је у неговању уметности, посебно ангажоване уметности, о чему сведочи поставка у Великој галерији „Сећање на југословенске уметнике револуције“, настала из наше збирке. У деценијама које су претходиле посебан сензибилитет Галерија је имала и према запосленима у Војсци и њиховим породицама, па им је пружала могућност учешћа на изложбама. Увек су уметност и квалитет радова били изнад свега. Данас ми је част да вам саопштим  и да је уметница Марија Марић управо наш радник, војни службеник,  из Министарства одбране, тако да се ова традиција наставља- рекла је Јелена Кнежевић и додала да су  обе  уметнице инспирацију пронашле у примењеној  уметности,  што потврђује и њихово образовање, а неговање овог вида уметности у Галерији Дома Војске датира још од 1976. године.

Отварајући изложбу, историчар уметности Ана Ранисављевић истакла је да ова изложба скулптура и уникатних модних детаља спаја два израза примењене уметности на посебан и не изразито очигледан начин.

-Марија Мићић Марић базира свој рад на подржавању природе, проналазећи узоре у органским облицима и материјалима. Уметнички предмети примењене намене задржавају реалистични карактер и форму. Инспирација природом је приметна и у материјалима коришћеним при изради, попут змијске, јагњеће коже, кости животиња у комбинацији са полудрагим камењем, златом и сребром, али и бојама које рефлектују светлост, као и кристалима- рекла је Ана Ранисављевић, додајући да  овакав однос материјала, контраст у структури ствара контроверзну експресију.

Говорећи о радовима Јасне Драмићанин, линијски решеним дводимензионалним скулптурама, Ранисављевић је  приметила да су такође присутни узори из природе и окружења, а да су скулптуре махом изведене од рециклираних материјала, метала, старог гвожђа и лимова које је уметница зналачки искористила.

Заједничка изложба, представља непрекинуту динамичку целину, иако уважава индивидуалност обе уметнице. Посетиоци ће наредних дана моћи да погледају златну наруквицу са ахатом, затим наруквицу од змијске коже са лабрадоритом, шналу за косу од јагњеће коже у акрилној боји , ахат сет, огрлице и минђуше од полудрагог ахата у плочама и посребрене жице, као и украсе од кованог гвожђа о теми цепелин, дуга, сестра или доручак на Сави.

Поставка „Скулптура и уникатни модни детаљи“  у београдском Дому Војске Србије биће постављена до 22. септембра. Улаз је слободан.
 
Email