03.09.2018


Отварена изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције” 
У Великој галерији Дома Војске Србије отварена је изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције”. Изложба представља избор 43. дела, откупљених у периоду од 1961. до 1985. године са изложби „НОБ у делима ликовним уметника Југославије”, која се трајно чувају у фундусу Галерије Дома Војске Србије.
 
Потпуковник Биљана Пашић, која се присутнима обратила у име Медија центра „Одбрана”, рекла је да је од почетка рада Галерије Дома ЈНА, 1953. године, организован велики број тематских изложби југословенских уметника, посвећених револуцији и НОБ-у. Прва је организована под кровом ове установе 1961. године. Успех који је постигла  био је подстицај да изложба добије трајни карактер у виду манифестације „НОБ у делима ликовних уметника Југославије”, која се одржавала сваке пете године.
 
Остаје нам само да са ове временске дистанце увидимо да је манифестација изнедрила најтрајнија и истински вредна уметничка остварења на тему НОБ-а и револуције, која данас чине нашу уметничку баштину, битну за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама након ослобођења- истакла је потпуковник Пашић.
 
Изложбу је отворио реномирани историчар уметности Никола Кусовац, који се својевремено огласио у каталогу „НОБ у делима ликовних уметника Југославије” штампаном за  последњу, шесту изложбу приређену 1985. године.
Он је рекао да је тада имао малу моралну дилему да ли то да прихвати јер је његов отац био патриота, али краљев официр. Прихватио је јер је установљење ове изложбе било позив на патриотизам.
 
Сматрам да треба поново да негујемо патриотизам, а то се може радити на разне начине. Суштина је да се свест мења, да се схвати да без правог патриотизма нема будућности једном народу,  једној држави- истакао је Кусовац и додао да револуција доноси патриотска решења без обзира на којој сте страни, али је отаџбина изнад свега.
 
То сведочи и ова изложба. Наши преци нису били са оглавом да нису видели праве ликовне вредности. Неки сликари који се сигурно не би нашли под строгим избором на изложби, овде јесу, јер је оне који су бирали уметничка дела занимала ликовна уметност. И подржавање ликовне уметности. То се види на овој изложби боље него игде – истакао је наш реномирани историчар уметности.
 
Током година на изложби су учествовали наши познати уметници: Ђорђе Андрејевић Кун, Даница Антић, Јован Бијелић, Мило Милуновић, Милан Цмелић, Оља Ивањицки, Бранко Миљуш, Цветко Лаиновић, Божа Илић, Петар Лубарда, Никола Мартиноски, Ангелина Гаталица, Ото Лого, Милош Гвозденовић, Милан Коњовић, Милић Станковић – Милић од Мачве, Петар Омчикус, Воја Станић, Мића Поповић, Мерсад Бербер, Емир Драгуљ, Халил Тиквеша и други.
 
 
 
Email