10.07.2018


Одабрана дела Ликовне колоније „Мина Вукомановић Караџић“ у Малој галеријиПоводом манифестације „Дани Мине Вукомановић Караџић“ у Београду данас је у  Атријуму Дома Војске Србије отворена изложба изабраних дела из истоимене збирке настале на ликовној колонији у Савинцу коју заједнички организују Медија центар „Одбрана“ и Културни центар Горњи Милановац.

Поздрављајући присутне у име Медија центра „Одбрана“, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије, Јелена Кнежевић, истакла је да је својим излагачким активностима Дом Војске постао препознатљиво и референтно место у коме се сусрећу позната имена из света уметности.

– Као установа која своје програме првенствено базира на културним садржајима, на постицању стваралаштва, посебно савременог уметничког стваралаштва, задовољство нам је што данас почињемо сарадњу са Културним центром из Горњег Милановца, а коју  остварујемо обележавањем заиста битне манифестације „Дани Мине Вукомановић Караџић“ у Београду, рекла је виши кустос Кнежевић, додајући да је реч о портретима  Мине Вукомановић Караџић као и радовима који представљају Савинац, Таковску област и њену повезаност с династијом Обреновић, а који су рађени различитим техникама и израђени у различитим димензијама.
Она је нагласила да Медија центар „Одбрана“ препознаје значај формирања уметничке збирке за Културни центар Горњи Милановац, с обзиром на то да уметничка збирка Галерије Дома Војске Србије броји више од 1.500 културних добара које су дела истакнутих уметника који су радили и стварали на простору некадашње Југославије.
 – Наша улога је првенствено сакупљање, чување, излагање и публиковање културних добара, а управо тим поводом смо се данас и срели, рекла је виши кустос Кнежевић, захваливши колегама из Горњег Милановца што су омогућили да београдска публика види дела уметника који су стварали у Савинцу баш под сводовима Дома Војске Србије.

Кустос и уредник ликовног програма Културног центра Горњи Милановац, Радош Гацић, захвалио је Медија центру „Одбрана“ на прилици да се у галеријском простору у самом центру града изложе дела која завређују пажњу целокупне српске публике. Он је, такође, подсетио да на Савинцу, месту где је сахрањена Мина Вукомановић Караџић, за два дана почиње 25. ликовна колонија која носи Минино име.

Отварајући изложбу, директор Културног центра Горњи Милановац, Драган Арсић, захвалио је Медија центру „Одбрана“ на сарадњи као и свим уметницима који су дали свој допринос развоју колоније. Он је истакао да Горњи Милановац има бројна културна богатства и дешавања због којих га вреди посетити, а да је осим ликовне колоније Мина Вукомановић Караџић тај град познат и по Међународном бијеналу уметничке минијатуре и фестивалу „Кратка форма“.

– Иако овде сада можете погледати само 24 слике, збирка ликовне колоније је далеко богатија и у њеном стварању учествовали си бројни академски сликари. Наша је мисија да ширимо културу, јер на тај начин добијамо веће богатство – духовно богатство, рекао је Арсић.

Збирка броји 366 радова ауторских дела 200 сликара из Србије, Републике Српске и иностранства.  Приоритет изложбе су слике о теми Мининог лика, њеног имена и дела, као и слике са мотивима Савинца, Рудничко-таковског краја и династије Обреновића, захваљујући којој је Мина Вукомановић после смрти пренета у цркву Светог Саве на Савинцу.
Публика ће бити у прилици да поставку погледа до 21. јула у Малој галерији Дома Војске Србије.
 
 
Email