25.05.2018


"Заборављени хероји" пред публиком у Малој галерији Дома Војске СрбијеУ Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена трећа по реду изложбу посвећена Великом рату која је настала као плод сарадње Медија центар „Одбрана“ и Балканкулт фондације.

Поздрављајући присутне у име домаћина, начелник Одељења заједничких послова у Медија центру „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић подсетила је да су претходне две изложбе Димитрија Вујадиновића „Српкиња – хероина великог рата“ и „Хлеб у Великом рату“ наишле на велико интересовање код београдске публике, те да је Медија центру „Одбрана“ било задовољство да с трећом изложбом започне традицију представљања Првог светског рата из неког другог угла.
 
Она је подсетила да је под сводовима Дома Војске Србије публици тренутно доступна и изложба „Дијанина деца“ која говори о Дијани Будисављевић неправедно заборављеној хероини, која је организовала највећу акцију спашавања деце из усташких логора у Другом светском рату и од сигурне смрти спасила више од 7.500 дечака и девојчица.

Говорећи о изложби, њен аутор Димитрије Вујадиновић, нагласио је да га је као културолога највише интересовао Велики рат с аспекта културног идентитета и етичке вертикале једног друштва. Вујадиновић је истако да му је задовољство што је дао скроман допринос у очувању сећања на људе који су свој живот дали за Србију, захваливши руководству Медија центру „Одбрана“ што је омогућило да изложба угледа светлост дана.

Част да отвори изложбу припала је председнику Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918.  њихових потомака и поштовалаца, др Видоју Голубовићу. Он је, том приликом, подсетио да је Србија у Великом рату изгубила много људи, а да је стогодишњица сећања на велике јубилеје из Првог светског рата прилика да се сетимо свих оних знаних и незнаних људи који су, не очекујући ништа заузврат, положили живот на браник отаџбине.

Према његовим речима, удружење на чијем је челу, дало је несебичан допринос сећању на славне претке у виду 86 публикованих књига, 50 добровољачких гласника, 12 филмова и изложби.
Изложба „Заборављени хероји“, сматра он, плод је велике воље и историјског знања, али и доказ храбрости и љубави који су наши преци имали према својој отаџбини.

Голубовић је нагласио да је пред нама мисија да млађим поколењима причамо о великом рату како не би заборавили људе на чијим је костима саграђена данашња Србија.

Крај Великог рата Србија је дочекала на страни победника, но, жртве које је Србија поднела биле су тешке и утицале су на даљу судбину српског народа. Циљ ове документарне изложбе је да постави етичка питања послератног периода Србије. Шта се догодило после склапања мира са вредностима за које су се српски војници, официри и народ несебично жртвовали у Великом рату? Која је судбина задесила преживеле хероје у новоформираној држави Југославији - од Војводе Мишића, Милунке Савић, Михаила Маџаревића до Момчила Гаврића, Арчибалда Рајса, Далфе Иванић, Драгутина Марића и непознатих јунака? Наши историчари и политиколози нису се посебно бавили овим питањима и ова тема се веома ретко и данас јавно поставља.

Изложба је отворена до 14.јуна у Малој галерији Дома Војске Србије, а улаз је слободан.
 
 
Email