23.04.2018


Отворена изложба турског стреличарстава „Кеманкеш“
У Великој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба турског стреличарстава „Кеманкеш”. Скупу су присуствовали Расим Љајић, потпредседник Владе и министар спољње и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Танжу Билгич, амабасадор Републике Турске у Београду, Нечмедин Билал Ердоган, члан Управног одбора фондације, Хајдар Али Јилдиз, председник турског стреличарског удружења, Реис Ефендија и представници турске делегације.

Изложба је реализована под покровитељством председништва Републике Турске у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, амбасадом Републике Турске у Београду, Етнографским музејом у Београду и Метрополитанском општином Истанбул, као и другим бројним институцијама. Домаћин изложбене поставке турског стреличарства Кеманкеш”, коју културна јавност први пут има прилику да види, јесте Дом Војске Републике Србије.

Директор Медија центра „Одбрана” пуковник Стевица Карапанџин пожелео је добродошлицу свим гостима и у обраћању напоменуо да Дом Војске Србије баштини значајну уметничку збирку која броји више од 1.500 вредних уметничких дела еминентих српских и југословенских уметника. Истакао је да је посебно значајно што је само здање Дом центра, споменик културе. Изразио је посебно задовољство што се јавности данас представља ова изложба, која је настала у сарадњи Етнографског музеја и  Фондације стреличара из Истамбула, а уз подршку два министарства – Министарства одбране и Министарства културе и информисања.

Изложбу је отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Он је том приликом рекао да је сарадња две земље у области културе веома добра и да ће се временом побољшавати.

–Данас свет живи у веома узбурканом добу. У последњу деценију или две врло су истакнути процеси глобализације. И као и сви велики процеси, и тај процес глобализације,  са собом носи неке предности, али и искушења. Чврсто смо уверени да културе народа не смеју да изгубе своје особености, да се истопе у глобализованом духу културе и да таквим преклапањем изгубе своје најјаче и најзначајније атрибуте,  и изгубе се у нечем новом, непознатом и осредњем. Ми сматрамо да се много бољи резултати у повезивању култура могу постићи на другачији начин, а то је да народи у свету по сваку цену и на сваки начин очувају своја културна језгра, своју традицију и све особености. И да тако учвршћени и форматирани почну и наставе да упознају једни друге, да врше, дају и примају утицаје. На тај начин разумећемо, схватићемо, а схватиће и генерације које долазе после нас, да је далеко више оних ствари које нас спајају и чине пријатељима, него оних које нас раздвајају. Верујем да ћемо у том великом послу, значајне културне мисије, и Турска и Србија, наставити да будемо оно што јесмо и када је реч у области културе – и пријатељи и савезници – истакао је министар Вукосављевић.

Члан Управног одбора фондације Нечмедин Билал Ердоган нагласио је у обраћању да је изложба реализована под покровитељством председништва Републике Турске.

-Ово је велики доказ да су два преседника, Александар Вучић и Реџеп Тајп Ердоган, имали визије и да ту визију имамо задовољаство да поделимо са вама овом изложбом стреличарства. Верујем да ће наши лидери допринети успешнијој сарадњи у будућности, рекао је Ердоган и додао да су то ситни кораци, али сигурни.


–Почиње се оваквим корацима. Надам се да ће нам ова изложба бити корак напред ка бољој будућности – истакао је Нечмедин Билал Ердоган.

На отварању изложбе говорио је и  председник Удружења стреличара из Истанбула Хајдар Али Јилдиз. Он је рекао да је Фондација турског стреличарства из Истанбула основана 2013. године и да је оваква изложба  први пут постављена у Истанбулу  2016. године. Рекао је да ће у оквиру београдског гостовања неки експонати бити први пут представљени јавности.

- Овај догађај ће допринети заједничкој сарадњи две земље на међународном нивоу. Желимо да вас упознамо са турским стреличарством које у свом духу носи верска обележја која ће вам развити свет и приближити културу. За нас је важна културна традиција и израђивање лука и стреле, које је опстало до данас, рекао је Хајдар Али Јилдиз.

Главни кустос изложбе и аутор текстова за пригодан каталог Мехмед Лутфи Шан казао је да су дуго радили на поставци ове изложбе и да им је било јако важно што је отварају на овим просторима, нарочито у Београду, а одатле ће наставити да је шире. Он је нагласио да се на изложби може видети прошлост, у којој је турско стреличарство досегло свој врх, али и стреличарство у савременом свету, јер још увек нису превазиђени неки домети.

Присутнима се обратио и председник Yунус Емре Институте проф. др Шефер Атеш и изразио задовољствао што је изложба отворена у Београду.

Изложба ће бити отворена од 23. априла до 5. маја  и посетиоци ће моћи да се упознају са историјатом турског стреличарства, као и префињеном вештином израде лукова, стрела и стреличарске опреме, јер је стреличарство представљало врхунску технологију свога времена. На изложби су приказани оригинални примерци стреличарског оружја из селџучког и османског периода – лукови, стреле, штитови, штитови за зглобове, футроле за чување лукова и стрела, а и бројна пратећа опрема. Већина експоната је преузета из Метрополитанске општине Истанбул, као и из приватних колекција. Поред експоната, изложене су фотографије и записи који прате развој ове војне и спортске дисциплине.

 
 
Email