02.03.2018


Отварена изложба „ Животна прича Игора Васиљева“Дом Војске Србије и у овој години наставља са одличним изложбама – вечерас је у Малој галерији отворена изложба цртежа једног од најзначајнијих сликара београдске модерне који су утицали на стварање нове културне сцене и отварање нових праваца југословенског сликарства који ће касније бити сакупљени у свој снази у уметничком покрету „Медијала“ – Игора Васиљева.  
 
„ 'Прва искричава младост београдске културе и послератне модерне', 'сликар смео и бескомпромисан', који је трагао за смислом и истином постојања, 'претеча сликарства сурповости и катастрофе', 'родоначелник магичне фигурације и фантастике' – све то и много више, разноврско и контрадикторно, написали су критичари о Игору Алексејевичу Васиљеву, чија је звезда лепотом и даром блистала кратко, а траг оставила заувек и после свог физичког заснућа“ – овако је потпуковник Биљана Пашић, испред Медија Центра „Одбрана“ поздравила пристуне отварајући изложбу на којој се налази 120 цртежа, скица и студија овог уметника изузетно ретког дара.
 
Никола Кусовац, наш знаменити стручњак за сликарство, подсетио је присутне међу којима се нашла уметничка елита Србија, на то да се Васиљевич нашао међу оном грпом младих уметника и интелектуалаца који су се у послератној Србији сукобили са тада владајућим режимом Комунистичке партије, а међу којима је био и један Борислав Пекић. „Ипак, тих његових неколико месеци затвора нису били тако трагични што се види и по његовом цртежу  затворског милиоционера који га је чувао. Знате, слика уме да завара својим бојама, сенкама. Али цртеж – то је најпоштенија прича, а овај цртеж који је овде изложен је оно што сама душа даје“, рекао је Кусовац.

И заиста, на 120 цртежа који се од вечерас налазе на зидовима Мале Галерије Дома Војске Србије, нешто изузетно . било да су потпуно сведени у потезу или раскошни у детаљима, цртежи Игора Васиљева показују изузетно пажљивог посматрача живота и људи око себе, непогрешивог у скицирању карактера људи и сцена, емоција. И невероватан таленат који се прерано угасио.
 
Изложени цртежи настали су у периоду између 1949. и 1954. године. Изложба је приређена уз помоћ Фондације Плаво као и галерије „Канвас“. 


 
Email