15.03.2013


Отворена изложба „Надежда Петровић: с обе стране објектива“У Малој галерији Дома Војске вечерас је отворена изложба „Надежда Петровић: с обе стране објектива“, ауторке др Јасне Јованов, управнице Спомен-збирке Павла Бељанског. Изложба је настала као плод њеног вишегодишњег истраживачког рада, који сликарку представља на нов начин.

На отварању изложбе говорили су потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић., управница Спомен-збирке Павла Бељанског Јасна Јованов и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић

"Надежда Петровић бавила се фотографијом, то је била њена страст, није се раздвајала од фотоапарата. Вечерас смо у прилици да након изложбе у Спомен-збирци Павла Бељанског и овде у Дому Војске Србије представимо њен фотографски опус. Тај опус је само пресек њеног рада у овом тренутку, оно што смо ми успели да сазнамо до сада о Надежди Петровић као фотографу", рекла је др Јасна Јованов.

"Неко је рекао да је Надежда Петровић прва жена фотограф, а ја бих рекао - само фотограф. Она припада плејади фотографа, оних који су оставили забелешку за сва времена. Тако треба посматрати и целу изложбу", поручио је Славиша Грујић.

Потпуковник Марковић је подсетио на успешну сарадњу са Спомен-збирком у претходној години, на изложбу "Павле Бељански поново у Београду" у Великој галерији Дома Војске и изложбу слика из богате ризнице Галерије Дома Војске "Поетика и судбина 20. века" у изложбеном простору Спомен-збирке.

- На јесен припремамо заједно још један велики пројекат, најавио је директор Медија центра, а др Јасна Јованов је и објаснила и о чему је реч - представљање слике Влаха Буковца "Велика Иза" и прича о њој.

Изложба је реализована захваљујући сарадњи са породицом Надежде Петровић и многобројним појединцима и институцијама из Србије и Словеније, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу и јавно информисање Владе АП Војводине.

Током трајања изложбе биће организована стручна тумачења, предавања, пројекције документарних филмова и дечије радионице, а изложба је отворена до 13. априла 2013. године сваког дана осим недеље од 11,00 до 19,00 часова. Улаз је бесплатан.

Email