06.02.2018


Отворена изложба „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“У Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“, аутора музејског саветника Народног музеја из Чачка, историчара Радивоја Бојовића.
Поздрављајући присутне, потпуковник Биљана Пашић из Медија центра „Одбрана“ истакла је да је та кућа током претходне две године с Народним музејем из Чачка остварила плодоносну сарадњу.
– Изложбе „Драгутин Гавриловић-мајор са чином пуковника“ и „Војвода Петар Бојовић-знамење славе и части“ наишле су на одличан пријем код београдске публике. Сарадњу смо наставили представљањем изложбе „Читање линије“ из уметничке збирке Дома Војске Србије коју су грађани Чачка имали прилике да погледају прошле године у Народном музеју, рекла је потпуковник Пашић, додајући да је данашња изложба наставак добре сарадње.
Отварајући изложбу, њен аутор, историчар Радивоје Бојовић подсетио је да су музејске изложбе посвећене само једном предмету ретке и да је њихов повод најчешће значај самог открића.
– У париској заоставштини капетана Ђорђа Роша, почасног конзула Краљевине Норвешке у Краљевини Југославији међу документима династије Обреновић пронађен је „дневник за најмањи џеп мундира“. У нотесу са златним везом налазе се описи 40 дана најдубље династичке кризе, али без потписаног аутора, рекао је Бојовић додајући да је био дуг и озбиљан посао „синхронизовати“ текст и слику и открити идентитет власника дневника. До имена власника „дневника за најмањи џеп мундира“ довео их је податак да је аутор власник Таковског ордена И степена.
Укупно 17 паноа и 20 оригиналних предмета, махом писма, диплома, знамења, фотографија, разгледница и олеографија прати судбину последњег пара династије Обреновић, као и њиховог првог ађутанта пуковника Лазара Петровића – Лепог Лазе , такође страдалог у превратничкој ноћи између 28. и 29. маја 1903. године.
Изложба, чији куриозитет лежи у чињеници да је настала на основу дневника ађутанта пуковника Лазара Петровића писаног од 17. јула до 20. августа 1901, прати животе краљевског пара и ађутанта у години када се упокојио краљ Милан а престолонаследник није рођен. Оригинални дневник чије критичко издање је приредио управо Радивоје Бојовић, сачуван је до данас и саставни је део поставке.
Публика је у прилици да погледа изложбу „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“ у периоду од 06. до 24. фебруара 2018. године у Малој галерији Дома Војске Србије.
 
Email