11.01.2018


Отворена изложба "Прича о двоје уметника"Нова сезона у Малој галерији Дома Војске Србије започела је изложбом  „Прича о двоје уметника: Љубица Цуца Сокић (1914–2009) и Богдан Шупут (1914–1942)”, из Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада. На отварању је, испред Медија центра „Одбрана”, присутне поздравила начелник галерије, виши кустос Јелена Кнежевић. Она је указала на веома плодну сарадњу која је од 2011. године остварена са Спомен-збирком Павла Бељанског.

Ова изложба, ауторке Марте Ђемарти, кустоса поменуте Спомен-збирке, како је рекла Јелена Кнежевић, представља подсећање на двоје уметника, пријатеља, а реализована је поводом обележавања 75 година од смрти Богдана Шупута, страдалог у Новосадској рацији 23. јануара 1942. године.

Поставка у Малој галерији Дома Војске Србије обухвата око 50 уметничких дела и неке од личних премета двоје уметника, који се чувају у Спомен-збирци, а приказује њихове животне и стваралачке паралеле.
Испред Спомен-збирке Павла Бељанског говорила је мр. Милана Квас вд. управника. Она је рекла да је реч о гостујућој изложби и истакла да су на њој представљени радови који се чувају у њиховој Великој ликовној збирци, фонду који егзистира паралелно са колекцијом Павла Бељанског.

Говорећи о овој изложби у Дому Војске Србије, мр Милана Квас је рекла да су имали за циљ да прикажу пријатељство Љубице и Богдана, које је трајало све до његове трагичне погибије 1942. године. Рођени су исте године, иста су генерација, школовали су се у Уметничкој школи у Београду, заједно су једно време боравили у Паризу, 1939. године су први пут заједно наступали у том граду на изложби југословенских уметника, а било је значајно њихово деловање у оквиру Групе Десеторица.

Павле Бељански је у своју колекцију уврстио четири слике Љубице Сокић, док је набавка дела Богдана Шупута за колекционара остала неиспуњена жеља. Поштујући ту жељу, а негујући лепо сећање према Богдану, Љубица Сокић је у два наврата поклањала Спомен-збирци Павла Бељанског дела Богдана Шупута и она данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства.

  Ауторка изложбе, Марта Ђемарти, рекла је да у Спомен-збирке  имају 40  дела Љубице Сокић и 32 рада Богдана Шупута, а она је направила селекцију коју је конципирала тако да прикаже њихово пријатељство и неке њихове заједничке тачке боравка  – у Београду, Паризу, и у раду Групе Десеторица, са којом су обоје излагали 1940. у Београду и Загребу.

 Марта Ђемарти истакла је да су на изложби приказани и њихови лични предмети, попут сламнатог шешира Цуце Сокић, њене палете, четкице, тубе за боје, али и Богданова плочицу из логора у Аустрији у који је био интерниран 1941. године. Трагичном игром судбине, када је пуштен из логора, својевољно је дошао у Нови Сад и неколико месеци касније ту је и настрадао.

Изложба коју је данас отворила мр. Милана Квас премијерно је била приказана у Галерији Куће Војновића, Културног центра у Инђији, током 2017. године, а у Дому Војске Србије биће отворена до краја јануара.

На отварању изложбе мр Милана Квас уручила је захвалнице драгим сарадницима Спомен-збирке Павла Бељанског за 2017. годину – Медија центру „Одбрана”, Галерији САНУ, Народној библиотеци Србије, Музеју Српске православне цркве и сараднику Збирке Миомиру Гаталовићу.
 
Email