15.12.2017


Отворена изложба "Великани наше славне прошлости"             У Малој галерији  Дома Војске отворена је изложба „Великани наше славне прошлости“ у организацији Савеза удружења потомака ратника 1912-1920.“, на којој су представљена дела чланова Ликовне секције Савеза „Михаило Миловановић“.
 
              Њихово разноврсно ликовно стваралаштво на тему битака из балканских и Првог светског рата презентовано на новоотвореној изложби представља врхунац рада Секције чији је задатак да промовише херојску прошлост и борбу за слободу српског народа.
 
            У име Медија центра, велики број гостију на отварању изложбе, углавном уметника и чланова Савеза удружења, поздравила је најпре галериста Јелена Кнежевић која је истакла да се у Малој галерији редовно сусрећу уметност, традиција и стваралаштво. Само ове године организоване су 24 изложбе са више од 30 хиљада посетилаца.

            - Наше изложбе, организоване у Малој галерији, изазивале су велико интересоваљње љубитеља уметности, али и поштовалаца слободарске прошлости нашег народа. Од самог оснивања у Дому Војске, Мала галерија је показивала посебан афинитет према удружењима и савезима у чијем су окриљу ликовне секције које промовишу аматеризам и љубав према уметности, рекла је Јелена Кнежевић, најављујући и низ пројеката за следећу годину у којој обележавамо пробој Солунског фронта и завршетак Првог светског рата.

            Истичући да је дугогодишњи задатак уметника ангажованих у Ликовној секцији Савеза удружења потомака ратника 1912 до 1920. године афирмација славне прошлости српског народа, председница Ликовне секције Биљана Стевановић најавила је издавање монографије у којој ће бити приказана најбоља дела уметника који већ деценијама чине срж Секције основане у крилу Савеза удружења.

            Свечаним и инспиративним речима изложбу је отворио председник Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. године Љубисав Марковић који је нагласио пожртвовање уметника решених да се одуже прецима и упознају потомке са херојством ратника који су за слободу и опстанак народа увек знали да стану на браник отаџбине.

            Обележавајући 15. децембар, дан када је, после победоносне Колубарске битке 1914. године, српска војска ослободила Београд, Савез удружења потомака ратника 1912-1920. јавности је представио и својеврстан издавачки подухват, односно дела својих чланова, песника, писаца, прозаиста и есејиста, која су, углавном у издању удружења, објављена ове године на тему ослободилачке прошлости српског народа.          
 
Email