05.12.2017


Отворена изложба "Душа од стакла и снага потеза"Изложба "Душа од стакла и снага потеза", Јелене Милошевић Јовановић и Зорана Јовановића Добротина отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије.
 
Поставку чине уникатно осликани комади стакла, од којих се већина први пут појављује пред београдском публиком,
 као и 15 изабраних дела аутора Зорана Јовановића Добротина, која представљају својеврстан омаж уметнице преминулом супругу.
 
На отварању се могло чути да нас, бавећи се осликавањем поменутих предмета, ауторка уводи у својеврсну орнаменталну перцепцију света, која досеже до живописних фресака наших средњовековних цркава и манастира, чије корене проналазимо у Византији. Спајајући духовне и материјалне нити, чуло се, настају флорални и геометријски мотиви,  вињете и преплети који доминирају над стакленом основом чинећи предмете експресивнијим и доминантнијим.
 
Обраћајући се у име организатора изложбе публици, у којој су били и представници амбасада, културног и јавног живота, као и Министарства одбране и Војске Србије, директор Медија центра "Одбрана", пуковник Стевица Карапанџин пожелео им је добродошлицу у, како је истакао, Ратнички дом, кућу српског војног етоса.
 
- Велико присуство публике вечерашњем догађају доказује да оно чему вечерас присуствујемо није свакидашње, истакао је пуковник Карапанџин и додао са је својим сарадницима, након што су се уверили о каквој је ауторки реч,  годину и по дана живео за овај тренутак.
 
 - Тренутак сведочи остварење нечијих жеља и својеврсни је омаж супругу Зорану Јовановићу Добротину, а када за који тренутак уђемо у Велику галерију, биће то прозор у вечност, у којој ћемо поново видети заједно Јелену и Зорана, и биће то икона у којој ћемо вечерас сви бити заједно у вечности - рекао је директор Медија центра "Одбрана".
 
Ауторка изложбе Јелена Милошевић Јовановић није желела да говори о поставци, за коју је рекла да говори сама за себе, већ је искористила прилику да захвали Медија центру "Одбрана", "и свим divним људима који у њему раде", на организацији догађаја, али и свима који су јој дали "ветар у леђа да изложба добио облик какав је желела".
 
- Хвала и свим divним пријатељима који су вечерас са нама, како би поделили са мном ове divне тренутке.  Моја изложба ће говорити сама за себе и нећу вам ништа рећи сем да је стакло крхко таман као и женска душа, али ви знате да ми можемо бити много јаке, тако да је то стакло некад и превара. Душа женска и снага мушка - увек су један суживот и тако треба да остане - рекла је ауторка која је на крају изложбу посветила драгим људима који више нису са нама, као и супруговој и својој породици, која је свих година пратила и подржавала у њеним пројектима.
 
Отварајући изложбу Анита Панић, документариста, писац и телевизијски аутор, истакла је да је у времену суморне свакодневице и пољуљаних вредности, као хлеб насушни потребна уметност, за коју се хватамо као за сламку спаса.
 
Говорећи о биографији Јелене Милошевић која, после дужег боравка у иностранству и изложби у Јоханесбургу и Преторији, поново излаже у Београду, она је истакла да је ауторка свој уметнички израз остварила не само у сликама, осликаним предметима од стакла и иконама, већ и у дизајну ентеријера.
 
- Изложени експонати Јелене Милошевић Јовановић које ћете вечерас видети у divној Галерији Дома Војске Србије, јесу свећњаци, боце, чаше, ручно дувана стаклена јаја, импресивна лампа у облику пирамиде, као и два паравана од стакла осликана у неколико нијанси златне, бронзане и сребрне нити, рађене у византијској техници, а изложбу употпуњују и одабрана платна њеног недавно преминулог супруга која су настала током њиховог заједничког живота и рада у атељеу на Старом сајмишту.
 
- Те упечатљиве нити златне сребрне и других јарких боја које ауторка утискује у стакло, откривају нам тајанствени свет Јелене Милошевић, свет испуњен филигранским покретима кичице, нежношћу уметничке душе и вере да љубав увек постоји - рекла је Анита Панић.
 
Многе познате личности, међу којима су и  Принц Алберт од Монака, Нелсон Мандела, господин и госпођа Клинтон, Опра Винфри, и госпођа Мадлена Цептер поседују у својим колекцијама Јеленине радове.
 
Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске до 27. децембра.
 
Email