05.03.2013


У Дому Војске отворена изложба цртежа Моме Капора„Успомене једног цртача” – изложба цртежа, пастела и илустрација Моме Капора, отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије. Изложба је организована поводом трогодишњице смрти нашег истакнутог сликара и писца и плод је сарадње Задужбине „Момчило Момо Капор” и Медија центра „Одбрана”.

Концепт изложбе чини, по први пут изложених и за ову прилику одабраних, 70 цртежа и 30 пастела који су у приватном власништву пријатеља, колекционара и љубитеља Капоровог цртежа. Углавном су то портрети пријатеља и знаменитих историјских личности попут патријарха Павла, Вука Караџића, Тина Ујевића, Бранка Ћопића, Добрице Ћосића, Његоша, Јована Дучића, Душка Радовића и других. Капор је аутор и препознатљивих цртежа девојака, анђела, Аде и илустрација за бројне књиге.

О уметнику и изложби говорили су Љиљана Капор, оснивач и директор Задужбине, песник Рајко Петров Ного и потпуковник Славољуб Марковић, директор МЦ „Одбрана”, а програм је водила глумица Вјера Мујовић.

Љиљана Капор обратила се присутнима наводећи одломак из књиге „На Дрини ћуприја“ Иве Андрића.

- Свако умире двапут. Али велики људи умиру онда када оду с ове земље, и други пут када пропадну њихове задужбине. Задужбина која носи име Момо Капор основана је управо с тим циљем да чува и негује сећање, и да Мома увек остане са нама. Тим поводом је и уприличена ова изложба, рекла је директорка Задужбине.

Песник Рајко Петров Ного отворио је изложбу цитирајући прослављеног Капора.

- Цртао сам по маргинама, новинама, салветама, полеђинама јеловника, на огледалима изјутра нечијим ружом у знак захвалности за проведену ноћ. Цртао сам по замагљеним прозорима, шарао сам по зидовима да бих неког чекао обележавајући траг и протицање времена. Но, најчешће сам цртао по голим столовима кафана и суморних бифеа на глаткој површини и то обичном црном хемијском оловком што се претварала у ренесансну сребрну игру, прочитао је Капорове речи песник и похвалио га јер је имао пуну самосвест и увек је знао шта ради.

Потпуковник Марковић поздравио је госте у препуној сали Дома Војске и истакао изванредну сарадњу са Задужбином од 2011. године.

- Сарадњу смо започели изложбом „Београдске приче“. То је била прва, целовита, велика ретроспективна изложба слика Моме Капора. Наставили смо изложбом цртежа, и надам се да ћемо и даље сарађивати, јер је Дом Војске кућа отворених врата, нагласио је директор те куће.

У оквиру свечаног отварања, љубитељи уметности су могли да одгледају краткометражни документарни филм „Момо унцут”, аутора Ђорђа Марковића, који је премијерно приказан на последњем фестивалу „Момин круг“. У филму је коришћен телевизијски материјал снимљен за потребе емисије „СФРЈ за почетнике“, што представља и последњи видео-запис познатог уметника. О Моми и културним феноменима говорили су његови пријатељи Матија Бећковић, Емир Кустурица, Мирјана Бобић-Мојсиловић, Игор Мандић, Петар Пеца Поповић и други.

Аутобиографски цртеж, на логотипу Задужбине, заштитни је знак изложбе која ће бити отворена до 10. априла 2013. године.Email