10.11.2017


Групни портрет, од документа до уметностиGrupni portret, od dokumenta do umetnostiОд самих својих почетака, фотографија се суочила са сталном потребом времена и догађаја, људи, да буде својеврсни документ-сведочанство, али и жељама ствараоца да сваки кадар претворе у уметност. Овој вечитој борби два елемента није могла утећи ни репортажна фотографија. Тако се фотографија показала као погодно средство да се њен стваралац изрази у пуној мери. Чак и ако су предмет његовог интересовања портрети, појединчани или групни, што је случај са аутором вечерас отворене изложбе фотографија у Дому Војске Србије, Гораном Златковићем, званичним фотографом неколико иностраних амбасада у Србији, и аутором више појединачних и групних изложби и кустоских пројеката.

Grupni portret, od dokumenta do umetnosti„Изложбом коју данас представљамо улазимо у нов концепт сагледавања фотографије који нас одводи у нове области, обогаћује нас новим искуством и доказује да је једино потребно променити перцепцију кроз коју посматрамо, разумемо и доживљавамо фотографију“, рекла је отварајући изложбу овог аутора, Јелена Кнежевић из МЦ „Одбрана“. 
Наиме, изложба се бави групним фотографијама дипломата акредитованих у Србији са посетиоцима неких њима важних догађаја, пријема... На први поглед стерилне, а на други, пуне детаља за пажљивог посматрача, оних који говоре о односима. Управо зато је Милан Алексић, професор Нове академије уметности, рекао на отварању да ова изложба садржи у себи два феномена који међусобно комуницирају:

Grupni portret, od dokumenta do umetnosti„Са једне стране, то је феномен групних портрета, а са друге, живих скулптура, оних у којима се група људи постави у одређеној пози и стоји тако петнаестак секунди. Горан Златковић оба ова феномена измешта из архиве и увлачи у комуникацију, међусобно дружење.“

Сам аутор, Горан Златковић, рекао је да себе сматра срећним човеком јер може да ради и покаже то што ствара. Посебно се захвалио Зорану Ђорђевићу, министру за рад и социјална питања, који му је пружио, како каже, кључну помоћ у реализацији ове изложбе. Министар Ђорђевић је изложбу прогласио отвореном.
 
Email